Индийците започват да планират своето пенсиониране още в началото на 30-тта си година

FianansialExpress Sanjeev Sinha

Тези, които още не са планирали пенсиониране, казват, че очакват да започнат да го планират до 51-годишна възраст, разкрива проучване на PGIM India Mutual Fund.

Според проучването има няколко причини за планиране на пенсионирането. 62% от анкетираните заявиха по време на проучването, че основна причина е възможността за големи семейни разходи. Освен това 53% намекнаха за очакваното натрупващо въздействие на малките инвестиции и 51% изразиха надежди за по-добър живот в бъдеще, докато 49% приписваха своето пенсионно планиране на мотивация от приятели и семейство.

Също така беше разкрито, че страхът за здравето често мотивира пенсионното планиране – но не винаги. Много индийци са подтикнати към пенсионно планиране от началото (или дори само от перспективата) на здравословни условия, от болести на начина на живот до критични заболявания. Това обаче не винаги може да стимулира пенсионното планиране. Някои просто се обръщат към Mediclaim и здравното осигуряване, за да гарантират своето здраве и финансова сигурност в близко бъдеще, като в същото време отново разглеждат пенсионирането като по-далечна перспектива спрямо тези заплахи.

Също така естеството на притесненията, обхванати от пенсионното планиране, се променя с доходите. Тези с по-ниски доходи (в по-ниската категория на доходите от 20 000 до 50 000 Rs) изповядват по-голяма загриженост относно очакваните събития като образование и брак на дете, разходи за домакинството и разходи за здравеопазване. Тези с по-високи доходи са склонни да имат по-експанзивен портфейл с по-значителни инвестиции и по този начин също са загрижени за външни събития, като забавяне на икономиката и волатилност на фондовия пазар.

Някои индийци казват, че просто не се нуждаят от пенсионен план. От 51% от индийците без план за пенсиониране, 55% просто казват, че не се нуждаят от план за пенсиониране, за да постигнат целите си в живота. Те често са склонни да бъдат на средна възраст (41-60) респонденти от метрото, които управляват бизнес или са самостоятелно заети и обикновено имат алтернативни източници на доход.

Пенсионното планиране е положително свързано с качеството на живот. 83% от индийците без пенсионен план също нямат алтернативен източник на доходи, което означава, че са силно зависими от съществуващите си работни места. Следователно е разбираемо, че 45% от тях не са сигурни за работата си, а 42% не се радват на работата си или нямат някакъв стрес на работното място. Те живеят несигурно близо до ръба, с малко поле за грешка. И обратно, 51% от анкетираните с пенсионни планове също имат алтернативен източник на доход, който им помага да диверсифицират и разпределят риска си

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *