Индийците – нобелисти, с които страната се гордее днес

News18

От Рабиндранат Тагор през 1913 г. до Абхиджит Винаяк Банерджи през 2020 г., ето 10-те индийски носители на Нобелова награда досега, които са накарали страната да се чувства горда.

1. Aбхиджит Винаяк Банерджи – Икономистът Abhijit Vinayak Banerjee печели най-престижната награда през 2020 г. с френско-американската си съпруга Esther Duflo и друг американски икономист Michael Kremer за техния „експериментален подход за облекчаване на глобалната бедност“. Той е международен професор по икономика на Фондация Форд в Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж.

2. Кайлаш Сатярти (2014) – Кайлаш Сатярти заедно с Малала Юсафзай печели Нобелова награда за мир през 2014 г. „за борбата им срещу потискането на децата и младите хора и за правото на всички деца на образование“. Той е член на ЮНЕСКО и работи за осигуряване на „Образование за всички“.

3. Венкатраман Рамакришна (2009) – Venkatraman Ramakrishnan получи Нобелова награда за химия за 2009 г. „за изследвания на структурата и функцията на рибозомата“. Той сподели престижната награда с Томас А Щайтц и Ада Е Йонат.

4. VS Naipaul (2001) – VS Naipaul печели Нобелова награда за литература за 2001 г. за отличната си работа и „за това, че обединява проницателния разказ и неподкупния контрол в произведения, които принуждават хората да видят наличието на потиснати истории“. Той е получил много награди, включително награда Букър през 1971 г. за романа си „В свободно състояние“ и най-високата чест на Тринидад и Тобаго – Троицки кръст – през 1989 г.

5. Amartya Sen (1998) – Икономистът Amartya Sen е носител на наградата Sveriges Riksbank за икономически науки за 1998 г. Наградата бе въведена от комитета по Нобелова награда в памет на Алфред Нобел, „за приноса му в икономиката на благосъстоянието“.

6. Subrahmanyan Chandrasekhar (1983) – S Chandrasekhar носи Нобеловата награда за физика за 1983 г. „за теоретични изследвания на физическите процеси от значение за структурата и еволюцията на звездите“. Той сподели наградата с Уилям Алфред Фаулър.

7. Майка Тереза ​​(1979) – Майка Тереза ​​е първата индийска жена, която печели Нобелова награда за мир през 1979 година. Тя е известна със своята служба към човечеството. Тя също е обявена за светица през 2016 г. от папа Франциск.

8. Хар Гобинд Хорана (1968) – Той е удостоен с Нобелова награда за физиология или медицина за 1968 г. за работата си върху дифракцията на електроните. Той сподели наградата с Робърт Холи и Маршал У. Ниренберг „за тяхната интерпретация на генетичния код и неговата функция в синтеза на протеини“.

9. Сър Чандрасекара Венката Раман (1930) – CV Раман е първият физик в Индия, който печели Нобелова награда за физика през 1930 г. „за работата си върху разсейването на светлината и за откриването на ефекта, кръстен на него“.

10. Рабиндранат Тагор (1913) – Той е първият индианец, получил Нобелова награда през 1913 г., за изключителната си работа по литература. Той получи наградата за „неговия дълбоко чувствителен, свеж и красив стих, с който със съвършено умение е превърнал поетичната си мисъл, изразена със собствени английски думи, като част от литературата на Запада“. Неговата литературна творба е оказала огромно влияние върху обществото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *