Индия ще се възстанови от Ковид 19 рецесията в началото на следващата година, смятат икономистите

LiveMint

Очаква се икономиката на Индия да се възстанови в началото на следващата година , но с умерени темпове, според мнозинството икономисти в анкета на Ройтерс, които казват, че техните подобрени прогнози за растеж се основават на напредъка на ваксините COVID-19.

Последните новини за ваксините увеличиха индийските запаси до многократни рекордни стойности и подкладиха надежди за ускоряване на икономическата активност. Това, в съчетание с повишеното търсене и потребление през празничните дни, повдигна оптимизма сред икономистите през последния месец.

Близо две трети от анкетираните, 26 от 40, на допълнителен въпрос заявиха, че възгледите им за растеж, които са повдигнати от преди месец, се основават на този напредък във ваксината.

„Очакваме възстановяването на растежа да се засили … подпомогнато от продължаващото нормализиране на икономическата активност, тъй като постъпващите данни за COVID-19 остават доброкачествени и не изискват мащабни изключвания“, каза Упасана Чакра, главен икономист от Индия в Morgan Stanley.

„Предполагаме също, че наличността на ваксини през първото тримесечие на 2021 г. ще помогне за намаляване на опашките и ще ускори темпото на отваряне на икономиката.“

Проучването на близо 50 икономисти от 18 до 25 ноември показа, че икономиката ще се свие през тримесечията юли-септември и октомври-декември съответно с 8,8% и 3%, но по-малко от прогнозираните за миналия месец -10,4% и -5%.

Средното очакване за тримесечието от юли до септември беше подобрение за първи път от началото на анкетите за периода през април 2019 г.

Докато се очакваше икономиката да се върне към растеж, като се разшири с 0,5% през тримесечието на януари-март и излезе от рецесия, консенсусът от -8,7% за текущата фискална година все пак ще бележи първата пълна година на свиване от четири десетилетия. Тогава се очакваше икономиката да се увеличи с 9% и 5,8% през следващата фискална година и съответно 2022/23 г., но не се очакваше скоро да се върне на нивата преди COVID-19.

Това е в ярък контраст със стратегиите на фондовия пазар, обявени от Ройтерс тази седмица, които преобладаващо очакват печалбите на компаниите да се възстановят през следващата година.

Но възстановяването все още е изправено пред няколко отрицателни риска, включително наличието и разпространението на ваксини за над 1,3 милиарда души в страната.

Възобновяването на случаите на коронавирус в някои части на страната доведе до подновяване на блокировките, което вероятно ще нанесе допълнителни щети на продължаващите смущения от страна на доставките, като транспорта, увеличавайки риска от висока инфлация за продължителен период.

Всъщност, инфлацията на дребно, която остава над 4% – средната точка на целевия диапазон на Резервната банка на Индия от 2% -6% – за повече от година, се очаква да бъде средно над горната част на тази цел фискална година.

На въпрос колко дълго ще продължи настоящата тенденция на нисък растеж и висока инфлация, 36 от 41 икономисти отговориха за три месеца, включително 14, които казаха, че това ще стане за шест месеца догодина.

Това улеснява централната банка и социологическото проучване показа, че икономистите отново са изместили времето за следващото намаление на лихвения процент към април-юни, от януари до март, предсказано в предишните две проучвания, и от октомври до декември в проучването през август .

Докато консенсусът показа, че процентът ще бъде понижен с 25 базисни пункта до 3,75% през април-юни, 24 от 38 икономисти с мнение, че централната банка не трябва да намалява лихвите.

„Възстановяването е по-бързо от очакваното и инфлацията е повишена за по-дълго от очакваното. Въпреки че както растежът, така и инфлацията могат да се успокоят до известна степен през следващите месеци, няма място за ИРБ да увеличи стимула“, каза Притвирай Сринивас, главен икономист в Axis Capital. „В най-добрия случай може да поддържа текущото ниво за още няколко тримесечия.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *