Индия ще бъде част от 4-странен форум за икономическо сътрудничество

Индия, САЩ, Израел и ОАЕ са решили да създадат форум за бъдещо икономическо сътрудничество и да проучат възможностите за съвместни инфраструктурни проекти в областта на транспорта, технологиите, морската сигурност, икономиката и търговията.

Министърът на външните работи Джайшанкар, който е на петдневно посещение в Израел, присъства заедно с израелския си колега Яир Лапид на виртуална среща в понеделник с държавния секретар на САЩ Антоний Блинкен и външния министър на Обединените арабски емирства шейх Абдула бин Зайед Ал Нахиян. Четиримата лидери също споделиха мнения по въпроси, които предизвикват безпокойство в региона, се казва в официално изявление.

„Това е изключително ползотворна първа среща с израелския министър на външните работи Яир Лапид, министъра на външните работи на ОАЕ шейх Абдула бин Зайед ал Нахиян и държавния секретар на САЩ Антони Блинкен тази вечер. Обсъдихме се съвместната работа по икономическия растеж и глобалните проблеми. Разбрахме се за бързи последващи действия “, каза Джайшанкар в туит след срещата.

В края на срещата беше решено всеки министър да назначи професионалисти от висше ниво в съвместна работна група, която да формулира варианти за сътрудничество в областите, определени от министрите.

„Намерението е през следващите месеци да се проведе лична среща на министрите на „Експо 2020“ в Дубай“, се казва в изявление на външното министрерство на Израел.

Източник: Indian Express

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *