Индия обмисля да покани лидери на страни от Централна Азия да украсят тържествата за Деня на републиката

През последните няколко години Индия се фокусира върху засилването на цялостното сътрудничество с богатите на енергия страни от Централна Азия, считайки ги за част от нейното разширено съседство.

FinancialExpress

Индия обмисля възможността да покани висшите лидери на страните от Централна Азия да украсят предстоящите празненства за Деня на републиката, ход, който идва на фона на бързо разширяващите се връзки на Ню Делхи с региона. Запознати със събитията казаха в неделя, че се обсъжда вариантът да бъдат поканени лидерите на Узбекистан, Туркменистан, Казахстан, Киргизка република и Таджикистан като главни гости. В същото време те казаха, че все още няма окончателност в списъка с гости, като не изключват и други опции. Да напомним, че Индия покани лидери на 10-националния влиятелен регионален блок АСЕАН (Асоциация на нациите от Югоизточна Азия) за честванията на Деня на републиката през 2018 г. и всички те присъстваха на него.

През последните няколко години Индия се съсредоточава върху засилването на цялостното сътрудничество с богатите на енергия страни от Централна Азия, считайки ги за част от нейното разширено съседство. Подемът на ангажираността на Индия с региона беше последван от вихреното турне на премиера Нарендра Моди из петте страни през юли 2015 г., което доведе до разширяване на двупосочните връзки в редица области. Последните събития в Афганистан също засилиха значението на страните от Централна Азия, като три от тях – Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан – споделят граници с разкъсаната от война нация. Съветниците по национална сигурност на всичките пет страни от Централна Азия присъстваха на регионален диалог за Афганистан, организиран от Индия на 10 ноември. НСА на Русия и Иран също участваха в него.

Индия нямаше главен гост на Деня на републиката тази година. Тя беше поканила британския премиер Борис Джонсън като главен гост на Деня на републиката и той прие поканата. Въпреки това, три седмици преди събитието, Джонсън отмени посещението си в Ню Делхи след нарастване на случаите на COVID-19 в Обединеното кралство. Бразилският президент Жаир Месиас Болсонаро беше главният гост на тържествата за Деня на републиката през 2020 г. и беше третият президент на Бразилия, украсил случая. През 2019 г. президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса беше главен гост на парада за деня на R, докато през 2018 г. лидерите на страните от АСЕАН присъстваха на тържествата. През 2017 г. престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян беше главният гост на тържествата, докато тогавашният френски президент Франсоа Оланд украси случая през 2016 г. През 2015 г. тогавашният президент на САЩБарак Обама беше главният гост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *