Индия изпраща 1,8 милиона тона пшеница на страни, борещи се с хранителна криза

HindustanTimes

Повече от дузина страни са поискали доставки на индийска пшеница, тъй като глобалната хранителна криза, предизвикана от войната в Украйна, намали наличността, тласкайки цените нагоре.

Индия е изнесла 1,8 милиона тона пшеница по искане на чужди правителства, откакто на 13 май наложи забрана за задгранични продажби на основния продукт, каза високопоставен държавен служител.

Повече от дузина страни са поискали доставки на индийска пшеница, тъй като глобалната хранителна криза, предизвикана от войната в Украйна, намали наличността, тласкайки цените нагоре.

„Изходящите пратки са отишли ​​до Бангладеш, Оман, ОАЕ и Афганистан, наред с други, с ангажимент от техните правителства, че индийската пшеница трябва да се използва за собствена консумация, а не за търговия или износ“, каза Судханшу Пандей, секретар на Съюза по храните.

Миналия месец министърът на храните Пиюш Гоял каза, че въпреки че Индия не е основен износител на пшеница, тя ще доставя на „приятелски страни, изправени пред хранителна криза“.

Индия забрани частния износ на пшеница на 13 май, след като горещо ранно лято повлия на добивите и намали прогнозите за продукция с близо 5%. Забраната освобождава износа на пшеница, одобрен за страни, които правят официално искане за доставки за преодоляване на острия недостиг.

Групировката на страните от G7 критикува Индия за забраната на задграничните продажби на пшеница, заявявайки, че това ще „изостри“ глобалната криза, но правителството на Съюза каза, че е било подтикнато да забрани износа, за да смекчи вероятните рискове за продоволствената сигурност на страната. „Интересът на нацията е на първо място и ние имаме само регулиран износ“, каза тогава министърът на храните.

Правителството на Съюза и Световната продоволствена програма на ООН подписаха тази седмица споразумение за доставка на 10 000 допълнителни тона за Афганистан, с което общите доставки достигнаха 50 000 тона. В Афганистан близо 19 милиона души или половината от населението са изправени пред остра хранителна криза, се казва в изявление на WEP по-рано тази седмица.

Индия също е изпратила близо 0,1 милиона тона пшеница в Бангладеш, откакто забраната за износ влезе в сила. Индонезия също е внасяла подобни количества след забраната за износ. Заявките за износ от чужди държави се проверяват от министерството на външните работи, каза служител, пожелал анонимност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *