Индия и Япония провеждат военноморски учения на фона на Китай

НЮ ДЕЛХИ: В момент, когато Индия и Китай са блокирани в голяма конфронтация на войски в източния Ладак, индийските и японските военни кораби проведоха малко учение към пролива Малака в района на Индийския океан (ИОР) в събота.

Индийските военни кораби, които патрулират в региона, разрушителят от клас Раджпут INS Рана и ракетната корвета от клас Кора INS Kulish, взеха участие в ученията с JS Shimayuki и JS Kashima от тренировъчните ескадрили на японските морски сили за самоотбрана. Въпреки че това е „до голяма степен PASSEX (преминаващо упражнение)“, това определено представлява някаква стратегическа сигнализация за Китай, казаха източници.

Три американски самолетоносача, USS Роналд Рейгън, USS Теодор Рузвелт и USS Nimitz, по случайност също в момента са разположени в Тихия океан за първи път през последните години, в ход, който не се е справил добре с Китай. Япония стана редовен участник във военно-бойното учение „Малабар” между Индия и САЩ от 2015 г. насам, като трите държави са загрижени за агресивното мускулно огъване на Китай в Индо-Тихоокеанския регион, особено в Южнокитайско море , Предвижда се упражнението да се проведе в Бенгалския залив по-късно тази година.

Създавайки двустранните си военни връзки, Индия и Япония също започнаха ежегодно съвместно сухопътно военно учение, наречено „Дхарма пазител“ от 2018 г. Двете държави, след като проведоха първия си диалог за отбрана и външен министър през ноември миналата година също сега завършват реципрочен пакт за военна логистика, за да засилят още повече своето стратегическо партньорство.

Индия вече е сключила подобни договори със САЩ, Франция, Южна Корея, Сингапур и Австралия, за да разшири военноморския си оперативен обхват, за да се противопостави на разширяващия се отпечатък на Китай в IOR, който е свидетел на редовни набези на военни кораби и подводници на PLA.

Китай категорично се противопостави на индийско-американското учение Малабар в Бенгалския залив през 2007 г., когато беше разширено, за да обхване Япония, Австралия и Сингапур. Тогава Индия ограничи Малабара до двустранна със САЩ в продължение на няколко години, включително Япония само когато ученията се провеждаха в северозападната част на Тихия океан през 2009 и 2014 г., за да избегне противодействие на Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *