ИНДИЯ – 75 ГОДИНИ НАПРЕДЪК. По случай 76-ия Ден на независимостта на Индия, който се отбелязва на15 август 2022 г.

От посолството на Индия в България – прочетете текста на статията в оригинал тук

Автор: посланик Анил Тригунаят

75-те години свободна Индия са пълни с невероятни постижения. Те станаха по-забележителни, защото страната трябваше да си уговори „среща със съдбата“, извеждайки експлоатираната 1/6 от човечеството от приумиците на колониалното иго. Следователно основните предизвикателства включваха социално-икономическо развитие и изграждане на нацията чрез образование и промишлено развитие, изкореняване на бедността, хранителна самодостатъчност в епоха, ударена от сушата, с нация разделена от колониалните господари, които бяха принудени да вдигнат своите колониални окови от Движенията за ненасилие на Ганди. Това бе още по-трудно, тъй като светът беше разделен на противници по време на Студената война и блокова политика, която Индия не можеше да приеме. Следователно Индия не само застана и помогна за еманципацията на голям брой колонизирани страни, но също така създаде трети начин с по-справедлива сила под формата на NAM (Движението на необвързаните страни), за да служи на националния интерес и каузата на мира и развитието особено за развиващия се и неразвития свят. Тя стана защитник на правата на потиснатите хора на международните форуми, докато изпълняваше задълженията си на отговорен международен участник и бе глас на разума.

Преди появата на колониалните сили Индия допринасяше за над една четвърт от глобалния БВП, който падна до по-малко от 4%, когато те я напуснаха, оставяйки унищожена индустрия и административна система, която беше приспособена да служи на интересите на колониалните господари. През последните повече от седем десетилетия Индия проведе Зелена, Жълта и Бяла революция с непрекъснато надграждане на технологиите в областта на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, не само за да отговори на търсенето на нарастващото население, но и се превърна в нетен износител и помощник на света. Индия също се превърна в надеждна ядрена и космическа сила в света – инструментите, които възнамерява да използва за глобалното благо.

Премиерът Нарендра Моди, по време на речта си при откриването на дейностите, предшестващи Azadi Ka Amrit Mahotsav (Фестивала на свободата) повтори и потвърди, че: „Ние се гордеем с нашата Конституция. Гордеем се с нашите демократични традиции. Майката на демокрацията, Индия все още върви напред чрез укрепване на демокрацията. Индия, богата на знания и наука, оставя своя отпечатък от Марс до Луната. Днес стартъп екосистемата на Индия се превърна в притегателен център в света. Днес Индия излиза от тъмнината на недостига, за да отговори на стремежите на повече от 130 крори (1,3 милиарда) души”. Индия има най-голямото младо амбициозно население и най-бързо развиващата се пазарна икономика, която е готова да отговори на нуждите на изобилстващото население от над един милиард души, които се гордеят с индийската история.

В резултат на безброй инициативи на сегашното правителство, стотици архаични закони бяха премахнати. Глобалната класация на Индия за DBI (Правене на бизнес с Индия) се повиши значително, въпреки че трябва да се направи повече. Индия се превърна в любима инвестиционна дестинация, като спечели най-високия годишен приток на FDI (ПЧИ) от 83,57 милиарда долара през финансови години 21-22 въпреки пандемията. Компютърният софтуер и хардуер се превърнаха в най-големия сектор, получаващ приток на капитал от ПЧИ с дял от около 25%, което показва, че Индия заема видно място сред инвеститорите, тъй като Индустриалната революция, управлявана от ИИ (Изкуствения интелект) 4.0, преминава към по-висока орбита. Индия също може да се похвали с бърз растеж на еднорозите милиардери в световен мащаб. Освен това притокът на ПЧИ в производството нарасна със 76% през ФГ 2021-22, добре подкрепен от Индийската политическа рамка и схемите „Make in India“/ Направи в Индия и PLI (Инициатива, свързана с производителността). Това е забележително постижение и доказателство за индийската икономическа и политическа устойчивост.

По същия начин за първи път индийският износ на стоки и услуги достигна над 600 милиарда долара през 2021-22 г. въпреки глобалните проблеми и ограниченията на доставки поради пандемията и продължаващата война в Евразия. Индия винаги е била търговска нация и работи усилено, за да си върне отново този статут. Заедно с това, Индия също се фокусира върху самостоятелността с глобален отпечатък – „Atmanirbhar Bharat“, особено в производствения сектор и в това да бъде неразделна част от алтернативни вериги на доставки с добавена стойност, които са устойчиви и надеждни за националния интерес и глобалното благо. В този контекст участието на Индия в I2U2, Quad/ Четиристранния диалог за сигурност, Индо-тихоокеанската икономическа рамка (IPEF) и други регионални и подрегионални рамки, ориентирани към свързаността, придобива подновена значимост и фокус. По същия начин енергичният ход за експедитивно прилагане на INSTC (транспортен коридор Север-Юг), проектите за стратегическа свързаност като Чабахар в Иран и Афганистан с Централна Азия и Европа или Североизточна Индия с коридорите на АСЕАН имат за цел да осигурят ключови търговски и икономически връзки относно централната роля на Индия в световните вериги за доставки.

Тъй като Индия желае да поведе през управляваната от изкуствения интелект индустриална революция 4.0, нейните кампании Digital India/ Дигиталната Индия, Innovate/ Иновирай, Start Up/ старт-ъп и Stand Up India/Изправи се Индия се превърнаха в отличителен белег на уникален цифров отпечатък. Някои инициативи като достъпа до интернет, банкиране от вкъщи и директни плащания по сметка на близо един милиард индийци променят играта и осигуряват лидерска позиция на Индия в общността на нациите. Премиерът Моди наскоро, докато говори при откриването на първата борса за кюлчета, заяви, че Индия вече отговаря за 40% от глобалните цифрови плащания.

Външната политика на Индия стана по-стабилна и уверена с безупречни препоръки, тъй като страната следва външна политика, основана на ценности, ясно водена от стратегическа автономия да подчини собствените си национални интереси в съответствие с глобалното благоденствие, и се очерта като глас на разума на глобалната сцена. Индия в Съвета за сигурност на ООН вече не пледира за място на масата, а го претендира въз основа на своите заслуги. Междувременно Индия продължава да играе глобална лидерска роля като глас на развиващите се и слабо развитите страни, било то за отказ от права върху интелектуалната собственост върху ваксините или в преговорите на СТО за риболова и селското стопанство и за реформите на многостранните институции.

Индия също е в челните редици на борбата срещу изменението на климата. Международният соларен алианс (ISA), Коалицията за устойчива на бедствия инфраструктура (CDRI) и „Една планета, едно здраве“ са инициативите, които Индия стартира със и за глобалната общност, тъй като се появи като първи защитник по време на кризисни ситуации заради природни бедствия и пандемията. С ясен фокус върху мултилатерализма и върховенството на Хартата на ООН, Индия управлява своята външна политика и политика за сигурност с достойнство и увереност, докато се ангажира с различни партньори в различни групировки като QUAD/Четиристранния диалог за сигурност,  БРИКС, SCO / Шанхайската организация за сътрудничество, Г-20 и Индо-тихоокеанската икономическа рамка (IPEF), където Индия се превърна в център. Нейните политики за Neighbourhood first/ Съседите на първо място, Act East/Действай на Изток и Link West/Свържи се със Запада и Africa for Africans/Африка на африканците й осигуряват ефективната опорна точка за взаимноизгодни партньорства.

Помощта на Индия за изграждане на капацитет в рамките на ITEC (Индийското техническо и икономическо сътрудничество) за над 160 страни и доставката на основни лекарства, медицински консумативи и помощни специалисти и парамедици по време на пандемията й придадоха несравнима тежест като отговорна глобална централна сила, която винаги е на висота. Индия се очерта като първа реагираща по време на кризите с отношението си Share and Care/Сподели и се грижи, което значително допринесе за нейната мека сила, която допринесе за безпрецедентната подкрепа за Индия на международните форуми, включително при обявяването на 21 юни за Международен ден на йога.

Както новият глобален ред възниква от сегашното движение и преход, Индия е готова да поеме добронамерена лидерска роля по време на „Амрит Каал“ – или на следващите 25 години със силно политическо устройство, по-силна икономика и ефективна външна политика, която е стабилна, устойчива и ориентирана към резултатите и с основа глобалното благо.

*** [Авторът на тази статия е посланик Анил Тригунаят, бивш посланик на Индия в Йордания, Либия и Малта]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *