Индийците с електронни паспорти от 2021

TechiYogiz

Правителството на Индия е започнало процеса на издаване на електронни паспорти на индийските граждани, според доклад на ET.

Какво представляват електронните паспорти?

Центърът пробно издаде 20 000 официални и дипломатически електронни паспорти, вградени в електронен микропроцесорен чип.

В момента индийският паспорт е във формат на брошура. Ако кандидатствате за нов паспорт или преиздадете настоящ през 2021 г., вероятно ще получите електронния паспорт.

Този ход може да намали фалшификатите, тъй като електронните паспорти ще бъдат трудни за подправяне и ще помогнат за по-бърза имиграция на пътниците.

Електронните паспорти ще следват стандартите на Международната организация за гражданска авиация (ICAO).

В доклада на ET се посочва, че всички 36 паспортни бюра в Индия ще издават електронни паспорти, след като компонентите на системата за персонализация бъдат инсталирани в настоящата система за издаване.

Електронните паспорти ще бъдат включени без никакви смущения в настоящата система, а също и без никакво увеличаване на текущото време за издаване.

На 24 юни министърът на външните работи Джайшанкар, като подчерта, че е необходимо да се ускори пускането на електронни паспорти, и че въвеждането им значително ще засили сигурността на индийските документи за пътуване.

Джайшанкар каза също, че министерството работи с Indian Security Press, Nashik и Националния информатичен център за електронни паспорти с усъвършенствани функции за сигурност.

Ще се ускори ли процесът за издаване на паспорти с електронните паспорти?

Центърът търси агенция за създаване на ИТ инфраструктура за големия проект, която ще издава 10 000-20 000 електронни паспорта на час. ИТ системи ще бъдат създадени в Делхи и Ченай, за да се справят с товара, се посочва в доклада.

Електронните паспорти, генерирани пробно досега, се издаваха само от консулския, паспортния и визовия отдел (CPV) в централата на Министерството на външните работи (MEA).

Докладът на ET също посочва, че Националният информатичен център, който работи в тандем с MEA, е издал Искане за предложение (RFP) на 12 август, за да избере агенция за създаване на ИТ инфраструктура за електронните паспорти.

RFP гласи: „Това ще изисква изцяло специална настройка и процеси за издаване на документи за електронен паспорт. Електронният паспорт има международни последици, тъй като се използва като надежден документ за самоличност, издаден от която и да е суверенна държава, абсолютно необходимо е да се следят всички проблеми със сигурността и качеството. „

Целевият резултат, предвиден от Центъра, е 10 000 електронни паспорта на час и 50 000 на ден. Въпреки че това може да се ускори с 20 000 на час и 1 000 000 на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *