Германия и Индия подписват сделка за зелено развитие на стойност 10,5 милиарда долара

MSN

БERLIN (AP) – Германия и Индия подписаха в понеделник серия от двустранни споразумения, фокусирани върху устойчивото развитие, които ще доведат до получаването на южноазиатската нация от 10 милиарда евро (10,5 милиарда долара) за помощ до 2030 г. за насърчаване на използването на чиста енергия.

Споразуменията бяха подписани по време на посещение в Берлин от министър-председателя на Индия Нарендра Моди. Германският канцлер Олаф Шолц се стреми да получи подкрепата на Индия за твърдата позиция, заета от Европа и Съединените щати спрямо Русия във връзка с войната в Украйна.

Моди повтори призива си както към Русия, така и към Украйна да прекратят сраженията, като каза: „Вярваме, че никоя партия не може да излезе победител в тази война“.

Но за разлика от Шолц, Моди се въздържа от всякакви явни критики към Москва, която преди това похвали Индия за нейната „неутрална“ позиция по конфликта.

На репортерите не беше разрешено да задават въпроси след изказването на двамата лидери – необичайна уговорка в германската канцелария, при която рутинно се отговарят поне четири въпроса. Решението е взето по настояване на индийската делегация, каза германски служител, пожелал анонимност поради чувствителността на въпроса.

Споразуменията обхващаха въпроси, вариращи от техническа помощ за увеличаване на използването на възобновяема енергия и водород, до намаляване на емисиите на парникови газове, опазване на биологичното разнообразие и подобряване на използването на земеделската земя. Други области на сътрудничество се съсредоточават върху миграцията, ядрените изследвания и създаването на сигурни комуникационни канали между двете правителства.

Шолц също покани Индия, Индонезия, Сенегал и Южна Африка да присъстват на срещата на Групата от седемте големи индустриализирани икономики в Германия в края на юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *