ЕС ще загуби милиарди през 2021 г., ако не отвори границата за пътници от Северна Америка

ShengenVisaInfo

Държавите-членки на Европейския съюз и асоциираните към Шенгенското пространство страни могат да загубят общо милиарди през 2021 г., ако блокът не излезе с решение за повторно отваряне на границите за второстепенни пътници от Канада, САЩ и Мексико.

Според скорошно съобщение за пресата на Европейската асоциация на туроператорите (ETOA), която е търговската асоциация за по-добър туризъм в Европа с над 1200 членове, обслужващи 63 пазара на произход, Северна Америка е най-важният пазар зза Европа, тъй като предлага сума от 60 милиарда евро (70 милиарда долара) годишно.

Същият отбелязва, че поради пандемията, само през 2020 г., страните от Европейския съюз и Шенгенското пространство са отбелязали спад от 90 до 95 процента в разходите на пътници от Северна Америка.

Според Том Дженкинс от ETOA потенциалните посетители трябва да знаят кога е вероятно да бъдат премахнати граничните ограничения и при какви условия, тъй като клиентите, които искат да пътуват до Европа, все още искат да го направят, но се нуждаят от повече увереност.

„Европа се разглежда като една дестинация от посетителите на дълги разстояния: това е, което те мислят и е тяхната цел, когато планират пътуване. Така че трябва да има координиран отговор от Шенгенското пространство, за да се определи какво е необходимо, за да се възобнови бизнесът “, каза Дженкинс и добави, че през 2021 г. са изложени на милиарди, тъй като фактът, че Европа се възприема като„ твърде труден “натиск пътници да търсят алтернативни дестинации.

Докато Тери Дейл, главен изпълнителен директор на Асоциацията на туроператорите на САЩ (USTOA), посочва, че 14 от топ 20 международни дестинации, посещавани от членовете на USTOA, са европейски, докато въпросът номер едно, който всички членове на туроператорите задават, е относно отварянето на границите .

„Наложително е да се признае, че възстановяването на туристическата индустрия е от основно значение за цялостното здраве на глобалната икономика и USTOA силно насърчава бързото сътрудничество между правителствата за разработване на взаимни планове за отваряне на границите“, отбеляза той.

Председателят на Канадската асоциация на туроператорите (CATO) Брет Уокър, от друга страна, призова за незабавен, координиран и напълно прозрачен план за възстановяване на туризма.

„Следващите 90 дни вероятно ще определят дали ще има безопасно и смислено завръщане на пътуващите в Северна Америка в Европа това лято. Колкото по-голяма и по-дълга е несигурността, толкова по-вероятно е Европа да види същия спад на северноамериканските разходи, между 90-95%, за 2021 г., както беше през 2020 г. “, каза той.

Миналата година SchengenVisaInfo.com докладва за прогнозираните финансови загуби на някои от държавите-членки на ЕС, поради затваряне на граници на фона на COVID-19.

Според докладите на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), публикувани през септември, до края на 2020 г. Германия трябваше да загуби 38 млрд. Евро поради значителен спад в броя на международните туристи.

Франция, от друга страна, се очаква да загуби по-висок финансов доход поради липса на туристи – до 48 милиарда евро, докато Италия се очаква да загуби 36,7 милиарда евро поради международния туристически колапс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *