Двудоларовата формула за бизнес на Mukesh Ambani продължава да привлича големите инвеститори

Мукеш Амбани се присъедини към лигата на най-богатите в света с помощта на проста формула: събиране на почитатели за бизнеса с 2 долара . Първо той накара Facebook Inc. и Google да подкрепят прохождащите му дигитални амбиции, а сега може да се опитва да примами Amazon.com Inc. в своето предприятие за търговия на дребно, което вече е най-голямото в Индия.

За четири години индийският милиардер натрупа около 400 милиона клиенти за бизнеса си с мобилни данни. Какво извлича Амбани от всеки от тях? По-малко от 2 долара на месец. Промяната не възпира Facebook и майката на Google, Alphabet Inc. Заедно с инвеститорите на частни капиталови инвестиции и държавните фондове, технологичните титани от Силициевата долина наскоро направиха инвестиция в Jio Platforms Ltd. на Ambani, оценявайки я на около 65 милиарда долара.Това привличане на средства от 20 милиарда долара вече е постигнало целта на царя за рафинирането и нефтохимиката да направи флагмана си Reliance Industries Ltd. без дълг, като му даде завидна финансова сила, точно както пандемията от коронавирус се отразява върху повечето други баланси. Магнатът иска повторно представяне за още един бизнес от 2 долара в концерна си: на дребно.

Той предложи 40% от акциите на Reliance Retail Ventures Ltd. на Amazon, съобщи Bloomberg News в четвъртък. Не е ясно дали Джеф Безос ще захапе. Но други имат намерението. Menlo Park, базираната в Калифорния Silver Lake Partners, която купи дял в Jio, е изписала чек от 1 млрд. Долара за 1,75%. Друг инвеститор на Jio, KKR & Co., също вероятно се качва на борда.

За да видите как вълнението се покачва отново зоколо дребните 2 долара, помислете за 30 милиона квадратни метра търговски площи на Reliance. Анализаторите очакват всеки квадратен фут да прибира по 2 долара на ден до 2022 г. При оперативен марж от 7%, което означава 1,5 милиарда долара печалба преди лихви, данъци, амортизация и амортизация. Всичко, което Амбани трябваше да направи, беше да убеди Сребърното езеро, че тази Ebitda днес струва 38 пъти. И с това той отключи портите към предприятие на стойност 57 милиарда долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *