Днес християнският празник св. Дух съвпада с Международния ден на йогата

Пловдив чества подобаващо Международния ден на йогата днес от 18.00 часа на Римския стадион.

От съвсем скоро през 2014 г. Общото събрание на ООН обявява 21-ви юни за Международен ден на йогата. Това се случва непосредствено след като правителството на Индия създава Министрество за популяризиране на йога и аюрведа – AYUSH.

На този ден повече от 100 йога центрове в България се присъединяват към близо 200 държави с чествания и йога демонстрации. Защо 21-ви юни? Това е денят на лятното слънцестоене, когато светлината е най-много и силата на йога ще даде равновесие и баланс. Днес, за нас християните е празникът на св. Дух, който съвпада тази година с деня на йога и потвърждава, че за духа няма религиозни ограничения и той е този, който обединява всички вероизповедания.

„Още от древността йога принадлежи на човечеството. Това е най-ценното съкровище, притежавано от хората. Човешкото същество е съставено от тяло, ум и душа. Да владеем тялото си, да ръководим ума си, да открием великите загадки на душата и да достигнем до равновесие между физическо, умствено и духовно, това е йога.”
Свами Сатянанда – индийски гуру

На този ден  в Индия всяко действащо йога училище организира двучасова йога сесия, по време на която всички участници посвещават мисли и енергия на хора, претърпели нарушения на човешките права с надеждата, че това ще помогне на тези хора да се почувстват по-силни и позитивни. Пловдивското дружество Орфей Клуб Уелнес от дълги години е приело за своя религия Уелнесът като цялостно тържество на духа и тялото. Заедно с Пловдив Тех Парк дружеството работи по редица съвместни проекти за популяризиране на индийската култура и привличане на студенти и докторанти за обучение в Пловдив и България. Те са главни организатори на отбелязването на празника днес на Римския стадион в Пловдив от 18.00 часа.

Община Пловдив предоставя безвъзмездно Римския стадион за отбелязване на днешния ден. Събитието се провежда с подкрепата на Индийското посолство в България и Северна Македония и Българо-индийския технологичен форум „Махатма Ганди”.

Йога инструкторите и доброволците от Център за здраве и щастие – Пловдив към ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕШ ще изпълнят комплекс от Йога Асани и канят всички желаещи да се включат.

Видеото, което ще се заснеме има за цел да популяризира и осмисли това място Римският стадион, като древен и вечен духовен и спортен обект, около който са се случвали и ще продължават да се случват тържества на духа и тялото, кулминация на които е Йога.

Честит празник!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *