Да си спомним за Мартин Лутър Кинг – Младши

На 4 април си спомняме Мартин Лутър Кинг-младши по повод 53-ата годишнина от убийството му. Неговият дух и наследство продължават да продължават да вдъхновяват всички нас, които мечтаем за свят в мир. Припомни ни го ФБ пост на канадската фондация „Махатма Ганди“

Мартин Лутър Кинг-младши беше американски баптистки министър и активист, който стана най-видимият говорител и лидер в движението за граждански права от 1954 до убийството му в 1968. Кинг е най-известен с прогресирането на гражданските права чрез ненасилие и гражданско неподчинение, тактиките му, християнските вярвания и ненасилственият активизъм на Махатма Ганди помогнаха за вдъхновение на милиони последователи. През март 1963 във Вашингтон той произнесе своята известна Реч „Имам мечта“, Кинг беше посмъртно удостоен с президентския медал за свобода и златния медал на Конгреса. Денят на Мартин Лутър Кинг-младши е утвърден като празник в много градове и щати, започващи от 1971; празникът е приет на федерално ниво със законодателство, подписано от президента Роналд Рейгън в 1986.

Припомняме ви 10 от неговите вдъхновяващи послания:

  1. „Отложено право е отказано право.“ – Мартин Лутер Кинг младши.
  2. „Всеки напредък е несигурен и решението на един проблем ни изправя пред друг проблем.“ – Мартин Лутер Кинг младши.
  3. „Всеки може да бъде велик… защото всеки може да служи. Не е нужно да имате диплома за колеж. Не е нужно да правите своя предмет и глагол за съгласие да служат. Нужно е само сърце, пълно с благодат. Душа, породена от любовта. “ – Мартин Лутер Кинг младши.
  4. „Всичко, което виждаме, е сянка, хвърлена от онова, което не виждаме.“ – Мартин Лутер Кинг младши.
  5. „Прошката не е случайно действие; това е постоянна нагласа. “ – Мартин Лутер Кинг младши.
  6. „Свободата никога не се дава доброволно от потисника; това трябва да се изисква от потиснатите. “ – Мартин Лутер Кинг младши.
  7. „Човешкото спасение е в ръцете на творчески неприспособените.“ – Мартин Лутер Кинг младши.
  8. „Аз не се интересувам от властта заради властта, но се интересувам от власт, която е морална, това е правилно, а това е добро.“ – Мартин Лутер Кинг младши.
  9. „Имам една мечта, че четиримата ми малки деца един ден ще живеят в нация, където няма да бъдат съдени по цвета на кожата им, а по съдържанието на техния характер.“ – Мартин Лутер Кинг младши.
  10. „Имам сън, че един ден всяка долина ще се издигне, всеки хълм и планина ще се понижат, грубите места ще се изправят и Господната слава ще се открие и всяка плът ще я види заедно.“ – Мартин Лутер Кинг младши.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *