COVID-19 в Индия: Достигна ли страната пика? Ето какво мислят назначените от правителството учени

Пандемията от коронавируса в Индия се изучава от много учени и изследователи в страната. От дълго време се водят дискусии кога страната ще достигне своя пик на заболели. Според комисия от учени, назначена от Министерството на науката и технологиите, инфекцията е достигнала своя връх миналия месец и ако хората продължат да вземат всички предпазни мерки, жизненоважното предаване ще вземе своето време до февруари следващата година. В доклад на IE се отбелязва, че комитетът се ръководи от проф. М. Видясагар от IIT Hyderabad, който използва нов модел, за да начертае траекторията на COVID-19 в страната.

В доклада се казва, че именно ключовата констатация на този модел показва, че Индия е достигнала своя пик на коронавирус (първа вълна) в средата на септември, по време, когато броят на активните случаи в страната е прехвърлил 10,17 лак. Оттогава броят им е надолу и намалява непрекъснато вече един месец. Освен това, комисията предлага, предвид празничния период през октомври-ноември или зимата, се очаква натовареността с вируси да нарасне. Увеличението обаче няма да бъде толкова, че да надмине цифрите, регистрирани през септември за активни случаи.

Докато в Индия до момента са регистрирани повече от 75 случая на лак (симптоматично), комисията заяви, че през февруари 2021 г. общият брой на случаите на коронавирус в страната няма да надвишава 1,6 крори. По-специално, според доклада, цифрите се основават на предположението, че хората ще следват всички мерки за физическо и социално дистанциране, заедно с други превантивни мерки, включително носене на маска и саниране на ръцете. Позовавайки се на проф. Маниндра Агравал от IIT Kanpur, в доклада се казва, че не е време хората или правителството да свалят гарда си, особено в момент, когато наближават празници. Освен това комисията подчерта, че ранното блокиране, обявено през март тази година, също е изиграло роля за намаляване на значителното въздействие на COVID-19 в страната и предотвратяване на много повече смъртни случаи.

Комисията пише, че ако не беше карантинирането, индийската система на здравеопазване щеше да бъде смазана за много кратък период от време, до такава степен, че щеше да доведе до повече от 26 хиляди смъртни случая. Инфекцията щеше да достигне до повече от 1,4 милиона души само за три месеца. Поради това комисията заяви, че блокирането е помогнало за кривата на растеж на коронавируса в Индия.

Забележка: лак (lakh) е единица в индийската система за номериране, равна на сто хиляди. В индийската конвенция за групиране на цифри 2,2,3 тя е записана като 1,00,000.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *