COVID-19: Русия става първата страна с ваксина срещу страховития вирус

Според агенция Ройтерс, ваксината на снимката е приложена и на дъщерята на президента Путин

По материал на https://www.financialexpress.com/lifestyle/health/covid-19-russia-becomes-first-country-to-roll-out-vaccine-heres-why-it-is-facing-tough-questions/2051956/?fbclid=IwAR2-f8yww8fsyB4wFgyvdCDlqvN-YSycR-H_09cNjevi8-ofkuQ6h5kB3w8

Русия стана първата страна, която одобри ваксина срещу пандемията на коронавирус за гражданска употреба, почти девет месеца след като болестта предизвика глобална епидемия. Разработката беше обявена от руския президент Владимир Путин, който каза, че тази ваксина, наречена Sputnik V на съветския сателит, е важна стъпка за целия свят. Докато обявяваше откритието, президентът заяви, че ваксината е доста ефективна и предизвиква стабилен имунен отговор срещу новия коронавирус.

В доклад на IE обаче се посочва, че безопасността и ефективността на ваксината се разглежда скептично в целия свят. В доклада се посочва, че това е така, защото ваксината е била одобрена за употреба върху цивилни, дори преди да приключат клиничните й изпитвания. Световната здравна организация (СЗО) предупреди Русия за прибързаното прилагане на ваксината си, която е разработена в московския институт Гамалея съвместно с Министерството на отбраната на страната.

Междувременно, в доклада се посочва, експертът по обществено здраве в САЩ Антъни Фочи също изрази съмнения относно ваксините, които са произведени в Русия и Китай, пред комисия от американски депутати.

Как действа Sputnik V?
Sputnik V се основава на ДНК на аденовирус като SARS-CoV-2, се посочва в доклада, като се добавя, че аденовирусът е вирус на обикновена настинка. Ваксината би предизвикала имунен отговор у човека, като използва отслабен вирус, за да достави малки части от патоген. Директорът на института информира базирана в Русия агенция Sputnik News, че частиците от коронавируса, използвани във ваксината, не могат да навредят на тялото на човека, тъй като те не могат да се размножават, се казва в доклада.

Sputnik V: Пробни резултати
В доклада се посочва, че до момента Русия оповестява само резултатите от фаза I на клиничните изпитвания. Страната твърди, че фазата I е успешна и това доведе до желания имунен отговор. В средата на юли друга руска информационна агенция ТАСС заяви, че според министерството на отбраната на страната никой участник не е съобщавал за странични ефекти, дължащи се на ваксината.

Фазата I на опитите е започнала на 17 юни и е проведена на 76 доброволци, повечето от военните. В доклада се посочва, че докато половината от участниците са били инжектирани с течната форма на ваксината, на другата половина е била дадена ваксина под формата на разтворим прах.

Съобщава се, че изпитванията във фаза II са започнали на 13 юли, а на 3 август в новинарски съобщения от Русия се посочва, че институтът е приключил клиничните изпитвания. Но не беше уточнено дали е завършена само втората фаза или и трите фази са достигнали своето заключение. Обикновено фаза II от опитите се провежда за няколко месеца.

В доклада се посочва, че по-рано е било посочено от държавата, че фаза III на ваксината ще бъде проведена, след като получи регулаторно одобрение. Фаза III на ваксината потвърждава ефективността на снимките в реални ситуации, като я тества на десетки хиляди хора.

Кога е вероятно руската ваксина да навлезе на пазара?
Докладът на IE цитира AP, че вицепремиерът на Русия Татяна Голикова заяви, че индустриалното производство на ваксината ще започне през септември. Здравният министър заяви, че хората, които попадат в рисковата група, като медицинските работници, могат да получат ваксината този месец, като през октомври стартира програма за масова ваксинация.

Здравният министър заяви, че първите групи, които ще бъдат ваксинирани, ще бъдат учители, както и лекари. Елитът на страната е получил експерименталната ваксина през април. Досега, посочва се в доклада, цената на ваксината не е обявена.

Притеснения относно руската ваксина: Какво казаха експертите?
Експертите са на мнение, че руското правителство е съкратило сроковете и е възможно да изложи на риск гражданите, произвеждайки тази ваксина със свръхбърза скорост, изпреварвайки в надпревара като съперници като Moderna, Pfizer и Oxford-AstraZeneca, се казва в доклада. Основната грижа на експертите е, че изпитванията на ваксината върху хора са приключили за по-малко от два месеца, дори и да може да продължи нормално за няколко години.

Русия обаче заяви, че свръхбързата скорост на ваксината е възможна, тъй като ваксинният кандидат, разработен срещу новия коронавирус, е много подобен на ваксината за MERS, която също е причинена от различен тип коронавирус. Русия заяви, че ваксината MERS е била тествана задълбочено.

Информационна агенция AP цитира глобалния експерт по обществено здравеопазване на университета Джорджтаун Лорънс Гостин, който се притеснява, че Русия е използвала някои преки пътища, за да направи ваксината, и в резултат на това ваксината може да бъде не само неефективна, но и опасна.

Фаучи също постави под въпрос бързия подход на Русия, като заяви, че се надява китайските и руските ваксини да бъдат действително тествани, преди да бъдат приложени. Той каза, че твърдението, че ваксината е готова за разпространение преди да бъде тествана, най-малкото би било много проблематично.

Заинтересовани ли са други държави от производството на руската ваксина?
В доклада се посочва, че наскоро ТАСС цитира руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, че всеки месец през 2020 г. страната ще произвежда няколко хиляди дози и това ще бъде увеличено до няколко милиона през 2021 г. Отделно от това Кирил Дмитриев, ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции, който подкрепи финансово проекта, заяви, че над 20 държави са изразили интерес да произвеждат ваксината, разработена от Русия. Той каза, че има голям интерес от Бразилия и Индия, като над пет страни работят активно с Русия, за да започнат производството на ваксината.

Доклади обаче заявяват, че Великобритания няма вероятност да използва руската ваксина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *