Австралия и Индия благодарят на Quad за новата сделка за свободна търговия

MSN

САНБЕРА, Австралия (AP) – Министрите на търговията на Индия и Австралия казват, че споделеното партньорство за сигурност със Съединените щати и Япония им е помогнало да сключат търговско споразумение, което Австралия се надява да намали зависимостта си от износа за Китай.

Министърът на търговията на Индия Пиюш Гоял е начело на бизнес мисия в австралийските градове Мелбърн, Сидни и Пърт, за да проучи нови възможности, създадени от временното споразумение, подписано на практика в събота.

Индия разглежда споразумението като дипломатически преврат, който задълбочава ангажимента й с Австралия в момент, когато тя е под натиск да заеме по-силна позиция срещу руската инвазия в Украйна. И двете страни принадлежат към блока за сигурност, известен като Четворката, който включва също Съединените щати и Япония.

За Австралия сделката отваря огромен пазар за износители, преди консервативната коалиция на премиера Скот Морисън да поиска преизбиране следващия месец. Търканията между правителството на Морисън и Пекин доведоха до поредица от официални и неофициални китайски търговски санкции върху австралийския износ, включително въглища, говеждо месо, морски дарове, вино и ечемик.

Министърът на търговията Дан Техан каза на съвместна пресконференция с Гоял в Мелбърн в сряда, че австралийско-индийските двустранни отношения се разрастват силно чрез Четворката.

„Да запазим Индо-Тихоокеанския регион свободен и отворен като място, където либералните демокрации могат да процъфтяват, е толкова важно“, каза Техан.

Гоял каза, че Морисън и индийският министър-председател Нарендра Моди са били в челните редици на обединяването на страни с еднакво мислене.

Свързано видео: Австралия и Индия подписват търговско споразумение на виртуална церемония (Ройтерс)Australia, India sign trade deal in virtual ceremony

„Сега имаме Четворка между Япония, Австралия, САЩ и Индия, която има много измерения, както стратегически, така и политически. Те работят за осигуряване на мир и стабилност, по-голямо икономическо партньорство между страните в този регион“, каза Гоял.

„Напълно съм сигурен, че това измерение на геополитиката, това измерение на по-голямото световно благо ще сближи нашите две страни“, добави той.

Австралия обикновено настоява, че нищо не е договорено, докато всичко не бъде договорено в нейните двустранни преговори за свободна търговия, но прие временно споразумение с Индия.

Индия, най-голямата демокрация в света, предпочита в търговските си преговори така наречените споразумения за ранна реколта, които намаляват митата върху определени стоки, преди да бъде постигнато всеобхватно двустранно споразумение.

Сделката е първото търговско споразумение на Индия с развита страна от повече от десетилетие. Преговорите започнаха през 2011 г.

Миналата година австралийският специален търговски пратеник в Индия и бивш премиер Тони Абът каза, че двустранното споразумение за свободна търговия ще сигнализира за „отклонението на демократичния свят от Китай“.

Въпреки това Соня Араккал, сътрудник по политиката в Центъра на САЩ в Пърт, каза, че Индия сама по себе си не може напълно да замени Китай като основен търговски партньор на Австралия.

Гладната за желязна руда икономика на Китай е четири пъти по-голяма от тази на Индия.

„Това е важна първа стъпка, това временно споразумение за свободна търговия и особено за правителството на Морисън. Бизнесът и индустрията са предпазливи от начина, по който търговското напрежение ескалира (с Китай) през последните няколко години“, каза Араккал.

„Въпреки това да се предполага, че това е решението за ескалация на търговското напрежение с Китай, е неискрено, защото икономиките просто не са еднакви по мащаб или по взаимно допълване“, каза тя.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *