9 съвета за практикуване на йога у дома

Ежедневната йога практика ви помага да сте здрави, по-продуктивни, спокойни и щастливи през целия ден. Правенето на тези упражнения у дома не само ви прави щастливи, но и членовете на вашето семейство могат да почувстват положителната енергия и щастие наоколо. Нещо повече, получавате шанс да ги практикувате точно в комфорта на дома си, по всяко време.

След като научите йога от квалифициран учител, можете да започнете да практикувате йога самостоятелно. Ето няколко съвета, които трябва да имате предвид, докато се подготвяте за йога у дома:

1. Изберете подходящо време

Практикуването на йога сутрин, обикновено се счита за най-доброто време, тъй като поддържа енергийните нива през деня. Можете обаче да изберете всяко удобно за вас време. Практикуването на йога вечер може да освежи ума и да освободи стреса, натрупан през деня.

2. Изберете удобно място

Най-добре би било да имате малка, самостоятелна стая в къщата си за ежедневна йога практика. С течение на времето вашите практики ще създадат положителни вибрации в стаята, като по този начин ще осигурят изцеление, сила и комфорт за вас и другите у дома. Като алтернатива можете да изберете спокойно пространство навсякъде у дома, което е достатъчно голямо, за да разгърнете йога постелката си и там, където знаете, че няма вероятност да ви смущават известно време.

Всичко важно, което трябва да се уверите за мястото е, че то е чисто, добре проветрено и далеч от мебели или остри предмети.

3. Практикувайте на сравнително празен стомах

Йога позите винаги се практикуват на лек или празен стомах. Не забравяйте да спазвате 2-3 часова разлика между храненията и вашата практика.

4. Сложете си леко и удобно йога облекло

Преди да започнете йога упражненията, си сложете свободно и удобно облекло – не бихте искали да сте облечени с тесни, полепнали по тялото дрехи, които ще ви попречат да изпълните движенията. Също така, махнете всички бижута, които носите и избягвайте тежкия грим.

5. Загрявайте преди да правите интензивни йога пози

Това е абсолютно задължително, иначе сте изложени на риск от разтягане на мускулите. Започнете със загряване на тялото и направете няколко разтягания, за да внесете гъвкавост, преди да преминете към по-интензивни йога пози.

6. Това е вашето собствено тяло – бъдете внимателни с него

Започнете с прости и лесни йога пози. Бъдете взнимателни към тялото си и вървете бавно, за да не се нараните.

7. Бъдете последователни

Важно е да сте редовни с йога практиката си. Превръщането и’ в част от ежедневния ви график ще ви помогне да го превърнете в навик. Кришан Верма, старши учител по Шри Шри йога, казва: „По-вероятно е двадесет минути ежедневна йога практика да показват положителни резултати по-рано от два часа случайна практика.“

8. Превърнете йога времето като „семейно време за забавление“

Когато тренирате сами, може да ви стане скучно след известно време или просто да ви домързи. Опитайте да се занимавате с йога със семейството или приятелите си и нека бъде перфектно извинение за семейно събиране.

9. Включете различни йога техники

Практикувайте различни йога пози и техники за дишане.

Практикуването на йога помага за развитието на тялото и ума, но все пак не е заместител на лекарството. От съществено значение е да научите и практикувате йога под наблюдението на обучен учител по йога. В случай на някакво медицинско състояние, практикувайте йога само след консултация с вашия лекар и учител по йога.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *