74-ят Ден на Независимостта на Индия беше отбелязан на 15 август в условия на световна безпрецедентна пандемия

Индия не беше пощадена по отношение на разпространението на COVID-19, но демонстрира голяма устойчивост и решителност в борбата с въздействието на пандемията. Тя даде ход на ускореното развитие и креативната енергия за иновативни и нови политики,което става все по-необходимо, с течение на времето. Тази сила за посрещане на предизвикателствата произлиза от борбата за независимост на Индия и се корени в концепциите за политическо и социално-икономическо включване, наследени от основателите на нацията като Махатма Ганди, Бабасахеб Амбедкар и Сардар Валабх Бхай Пател. 

Преизбраното правителство на министър-председателя Моди продължи по пътя на трансформацията на развитието на Индия чрез пробиви в управлението, приемане на исторически законодателства, разширяване и укрепване на програмите, подобряване на основните удобства за всички граждани, предоставяне на икономическа помощ на маргинализираните общности и повишаване на защитата на жени, деца и хора с увреждания.

По време на пандемията правителството действа незабавно, за да спаси животи, да осигури ефективно медицинско лечение и да контролира разпространението на вируса, като модернизира болничната инфраструктура и засили производството на медицински консумативи и оборудване за адекватно справяне с медицинските потребности. Ранните превантивни мерки, като скрининг на международни пътници, започнаха още през януари 2020 г., последвани от ограничения за пътуване и общо национално блокиране, наложени на 24 март. Те, заедно с много ефективна кампания за масово осведомяване за здравето, помогнаха на Индия да ограничи тежестта и разпространението на вируса, като победи всички прогнози.

Въпреки че през първата седмица на август случаите са надминали два милиона, както високата степен на възстановяване, така и ниската степен на смъртност сочат успеха на стратегията за борба с пандемията, която е придружена от редица икономически мерки за най-уязвимите и за смекчаване вредния ефект върху националната икономика.

За момента правителството обяви общ пакет от помощи в размер на 20 трилиона INR, равен на 10 на сто от БВП на Индия. Освен, че съдържа множество фискални и парични мерки, пакетът обхваща почти всеки сектор на икономическата дейност, включително минната промишленост, отбранителната промишленост, енергетиката, промишлеността, образованието и др.

В международен план през изминалата година глобалното влияние на Индия се засили още повече, тъй като показа нова увереност в лидерството и провеждането на външната си политика. Премиерът Моди посети Южна Азия, вкл. Малдивите, Шри Ланка и беше домакин на премиера Шейх Хасина от Бангладеш, подчертавайки централното място на първоначалната политика на Индия. Въпреки дългогодишния спор по границите и заплахата от тероризъм, премиерът Моди пое инициативата за откриване на виртуална среща на върха на СААРК за регионално сътрудничество в борбата срещу пандемията. В съответствие със задълбочаващите се многоизмерни връзки със САЩ, премиерът Моди посети щатите през септември 2019 г., след което последва историческо посещение на президента Тръмп през февруари 2020 г. Избирането на Индия в Съвета за сигурност на ООН като непостоянен член, поемането на председателя на Изпълнителния съвет на СЗО и предстоящото председателство на Г-20 през 2022 г. дава възможност да ръководи институционални реформи в многостранни организации. Всъщност пандемията не попречи на дипломатическите ангажименти на Индия. В допълнение към виртуалните срещи с Австралия и ЕС, премиерът Моди е разговарял с колегите си от 61 страни, докато министърът на външните д-р С. Джайшанкар е разговарял с колегите си от 77 държави, като по този начин издигна профила на Индия като конструктивен и надежден участник и партньор в глобалната сцена.

По време на кризата, Индия се превърна в нетен доставчик на здравна сигурност, като доставя основни лекарства и оборудване на почти 150 страни и изпраща екипи за медицинска помощ в приятелски страни като Кувейт, Мавриций, Малдиви и Сейшели.

Индия продължава да задълбочава икономическите отношения с чуждестранни партньори, като през миналата година привлича 74 милиарда щатски долара и ангажименти от 20 милиарда долара за преки чуждестранни инвестиции дори през месеците на пандемията.

Индия отбеляза Деня на независимостта си с обичайния ентусиазъм, въпреки че трябваше да бъдат предприети специални мерки предвид пандемията. Честванията в Делхи, включително тези в Червената крепост, където министър-председателят се обърна към нацията, щатите, както и тези, организирани от индийски мисии в чужбина, избегнаха големи събрания от хора, беше осигурено социално дистанциране, както и използвана техника за виртуално излъчване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *