5 Асани йога за отслабване

YourStory

Може ли йога да ви помогне да отслабнете? Отговорът на този въпрос се крие в фините аспекти. Може да мислите за съвременната тенденция хората да практикуват по 108 суриянамаскари (поздрави на слънце) всеки ден като интензивна форма на отслабване. Но това може да не е за всеки. Същото важи и за мощните практики на пранаяма като бхастрика, за която се смята, че засилва метаболизма и помага при отслабване.

Но въпросът е дали наистина се изисква?

Често срещана проблемна област с натрупването на тегло е коремът ви. Отговорът на мазнините по корема не винаги се крие в интензивни тренировки и упражнения. За много хора коремните мазнини са индикатор за излишен кортизол, задръствания в лимфоидната тъкан, свързана с червата, и липса на разнообразие в чревния микробиом.

Излишъкът от кортизол води до по-силно възпаление и лош хормонален баланс, което ви кара да останете в състояние на борба или бягство. Силният стрес и симпатиковата доминация водят до лоша храносмилателна функция, лоша имунна функция, ниска продукция на хормони и предотвратява загубата на тегло. Това е една от най-големите причини хората да не отслабват.

Ако случаят е такъв, може да влошите нещата само с излишни практики като ежедневни 108 поздрави на слънце. Може да се нуждаете от нещо, което да ви помогне да намалите излишния стрес; да ви помогне да движите лимфната система и да поддържате хормоналния баланс.

Помислете за практика, която е силна, но успокояваща. Енергичните силови йога сесии с интензивно изпотяване не водят непременно до оптимално и здравословно отслабване.

Ето няколко асани, които можете да включите във вашата практика, за да ви помогнат да отслабнете.

Сарвангасана или стойка за рамо
Ако нямате цервикална спондилоза или някакви предизвикателства с врата, тази асана е прекрасна инверсия за добавяне. Раменната стойка притиска гърдите към брадичката и стимулира щитовидната жлеза. Той балансира храносмилателната, кръвоносната, лимфната, ендокринната и нервната системи. Това също е поза, която помага за подобряване на спокойствието и търпението. Това помага за намаляване на повишената реакция на стрес и позволява на тялото ви да премине в парасимпатиково състояние, където можете лесно да отслабнете. Уверете се, че тренирате с подходящи насоки.

Ханурасана или позата с лък
Когато легнете по корем и сгънете коленете, хванете се за глезените и внимателно се дръпнете нагоре. Извийте гърба си, отворете гърдите си и дишайте внимателно толкова дълго, колкото можете.

Позата с лък е чудесен завой назад и е много безопасен, дори ако имате леки проблеми с гърба си. Всъщност може да ви помогне да се излекувате от много проблеми с гърба. Тази асана мощно разтяга коремните мускули и помага за стимулиране на целия храносмилателен канал. Помага за тонизиране на черния дроб, панкреаса и надбъбречните жлези, което подобрява храносмилането.
Също така е чудесно да подобрите хормоналния баланс, подобрявайки дишането, лимфните движения и циркулацията, като всичко това помага за загуба на тегло.

Триконасана или позата на триъгълника
с всичките му вариации е друга чудесно безопасна асана за практикуване и може да бъде адаптирана към всички нива на практика. Застанете с раздалечени крака, образувайки равностранен триъгълник между дължината на краката и пространството между краката. Завъртете десния си крак с лице навън. Поставете дясната си ръка в десния крак. Повдигнете лявата си ръка над главата и се наведете надясно, докато удължавате лявата ръка. Не слизайте твърде надолу. Уверете се, че гърдите ви остават отворени. Честа грешка, която мнозина допускат, е да движат ръката си докрай, което затваря гърдите.

Trikonasana подобрява храносмилането, стимулира по-добрия апетит, тонизира репродуктивните органи и балансира нервната ви система. Редовната практика помага за намаляване на мазнините в корема, кръста и ханша.

Наукасана или позата на лодката
Позата на лодка е чудесен начин да намалите мазнините по корема, без да създавате повишен стрес. Започнете, като седнете с изпънати крака пред себе си. Повдигнете краката си нагоре, докато бавно се накланяте обратно към сакралната област с ръце до бедрата. Краката и торсът ви трябва да са под един и същ ъгъл. Уверете се, че гърдите ви са отворени с изправен гръбнак. Избягвайте да се прегръщате в поза, която може да стресира гърба ви. Дишайте бавно и задръжте, докато можете и повторете няколко пъти. Той увеличава агни, което задейства храносмилането и спомага за изгарянето на мазнини по корема.

Кати Чакрасана
Това е динамична усукваща серия. Започнете с ширината на бедрата на краката или малко по-широко. Изпънете ръцете си отстрани на нивото на раменете. Поемете дълбоко вдишване и докато издишвате, завъртете се надясно и обвийте ръцете, като доближите лявата си ръка до дясното рамо и дясната ръка зад гърба. Вдишайте, когато завъртите обратно към центъра и след това повторете от лявата страна. Практикувайте няколко кръга от това бавно с дълбоко дишане и се опитайте да се извиете възможно най-много, без краката ви да се отделят от пода. Тази серия тонизира талията, бедрата, гърба и корема, а също така предотвратява общата скованост, която може да се натрупва, през цялото време.

Използвайте йога по правилния начин
Можете също да използвате поздрави за слънце, за да ви помогне да отслабнете, но ключът, който трябва да запомните, е дали сте по-раздразнителни, когато правите твърде много или когато практиката ви е твърде бърза. Ако се чувствате ядосани през цялото време, обвинявайки повечето хора и се мъчите да промените други навици, които не ви служат добре, тогава това може да сочи към вашата йога практика, която се нуждае от промяна.

Понякога колкото по-фина е практиката, толкова по-мощна може да бъде. Практикуването на по-дълго задържане на пози или практикуването на серии с динамичен поток като поздрав към слънцето може да бъде ключът към отключването на това, от което се нуждаете, за да отслабнете упорито.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *