12 мощни аюрведични билки и подправки с ползи за здравето

Аюрведа е традиционна индийска медицинска система. Тя има за цел да запазва здраветo, като поддържа ума, тялото и духа в баланс и предотвратява болестите.

За целта тя използва холистичен подход, който съчетава диета, упражнения и промени в начина на живот.

Аюрведичните билки и подправки също са важен компонент на този подход. Смята се, че предпазват тялото ви от болести и предлагат различни ползи за здравето, включително подобрено храносмилане и психично здраве.

Ето 12 аюрведични билки и подправки с научно доказани ползи за здравето:

1. Ашваганда

Ашваганда ( Withania somnifera ) е малко дървесно растение, родом от Индия и Северна Африка. Коренът и плодовете му се използват за производството на много популярно аюрведично лекарство.

Счита се за адаптоген, което означава, че се смята, че помага на тялото ви да управлява стреса по-ефективно. Изследванията показват, че ашвагандата намалява нивата на кортизол – хормон, който надбъбречните ви жлези произвеждат в отговор на стреса. Също има сведения, че тя може да засили мускулния растеж, паметта и фертилитета при мъжете, както и да понижи нивата на кръвната захар. Необходими са обаче по-големи проучвания, за да се потвърдят тези ползи.

И накрая, има доказателства, че ашвагандата може да помогне за намаляване на възпалението и засилване на имунната система.

2. Босвелия

Fresh incense twig and oil on wooden background

Босвелия, известна още като олибан, е направена от смолата на дървото Boswellia serrata . Известен е с лесно разпознаваемия дървесен аромат.

Изследванията показват, че тя може да бъде особено ефективна за намаляване на възпалението, като предотвратява отделянето на възпалителни съединения, известни като левкотриени.

Проучванията при хора свързват boswellia с намаляване на болката, подобрената подвижност и по-големия обхват на движение при хора с остеоартрит и ревматоиден артрит. Може също да помогне за предотвратяване на орални инфекции и борба с гингивита.

Босвелията, също така, може да подобри храносмилането при хора с улцерозен колит и болест на Крон, както и дишането при хора с хронична астма.

3-5. Трифала

Трифала е аюрведично лекарство, състоящо се от следните три малки лечебни плода:

  • амла (Emblica officinalis или индийско цариградско грозде);
  • бибитаки (Terminalia bellirica);
  • харитаки (Terminalia chebula).

Изследванията показват, че трифалата може да намали възпалението, причинено от артрит, както и да предотврати или ограничи растежа на някои видове рак.

Тя може също да функционира като естествено слабително, намалявайки запека, коремната болка и метеоризма, като същевременно подобрява честотата и последователността на движенията на червата при хора с проблем с червата.

В допълнение, ограничен брой изследвания предполагат, че вода за уста, съдържаща трифала, може да намали натрупването на плака, да намали възпалението на венците и да предотврати развитието на бактерии в устата.

6. Брахми

Брахми ( Bacopa monieri ) е основна билка в аюрведичната медицина.

Според проучвания, брахми притежава силни противовъзпалителни свойства, които са толкова ефективни, колкото и обикновените Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).

Проучванията също го свързват с подобрения в концентрацията, вниманието, паметта и обработка на информация, както и с намалени симптоми на разстройство на хиперактивност с дефицит на внимание (ADHD), като невнимание, импулсивност, лош самоконтрол и неспокойствие.

Освен това някои проучвания предполагат, че брахми може да има адаптогенни свойства, което означава, че може да помогне за подобряване на способността на тялото ви да се справи със стреса и тревожността. Въпреки това са необходими повече изследвания, преди да могат да се правят по-големи заключения.

7. Кимион

Cumin seeds or caraway in jar.

Кимионът е подправка, родом от Средиземноморието и Югозападна Азия. Произведена е от семената на растението Cuminium cyminum , които са известни с отличителния си земен, орехов и пикантен вкус.

Изследванията показват, че кимионът може да засили активността на храносмилателните ензими и да улесни прочистването на черния дроб, ускорява храносмилането и ускорява разграждането на мазнините.

Проучванията също свързват тази аюрведична подправка с облекчаване на симптомите на синдрома на раздразненото черво (IBS), коремната болка и подуване на корема.

Освен това кимионът може да предпази от диабет тип 2, като понижи нивата на кръвната захар и подобри чувствителността към инсулин. Той може също така да предпази от сърдечни заболявания чрез повишаване на HDL (добрия) холестерол, като същевременно намалява триглицеридите и LDL (лошия) холестерол.

8. Турмерик (Куркума)

Turmeric in a bowl and curcuma root. Selective focus.

Турмерик, по-известен като куркума, която придава на кърито характерния жълт цвят, е друго популярно аюрведично средство.

Куркуминът, неговото основно активно вещество, има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Изследванията показват, че може да бъде еднакво или дори по-ефективно от някои противовъзпалителни лекарства – без всичките им странични ефекти.

Също така, куркумата може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания, отчасти като подобри притока на кръв толкова ефективно, колкото упражненията или някои фармацевтични лекарства. Освен това едно проучване предполага, че може да е толкова ефективно, колкото Prozac, лекарство, което обикновено се използва за лечение на депресия.

Нещо повече, съединенията в куркумата могат да помогнат за запазване на мозъчната функция чрез повишаване на мозъчните нива на невротрофичен фактор, произведен от мозъка (BDNF). Ниските нива на BDNF са свързани с разстройства като Алцхаймер и депресия.

9. Корен от женско биле

Licorice liqueur with pure blocks and roots on wooden table.

Коренът от женско биле, който е родом от Европа и Азия, идва от растението Glycyrrhiza glabra и заема централно място в аюрведичната медицина.

Изследванията показват, че коренът на женско биле може да помогне за намаляване на възпалението и борба с вирусите и бактериите. Изглежда също, че облекчава възпалено гърло и засилва здравината на устната кухина, като предпазва от зъбни кариеси и развитие на бактерии.

Тази аюрведична подправка може също да помогне за предотвратяване или контол появата на киселини, подуване на корема, гадене, оригване и стомашни язви. Когато се прилага върху кожата, това може да намали симптомите на кожен обрив, включително зачервяване, сърбеж и подуване.

10. Готу кола

Готу кола (Centella asiatica), или „билката на дълголетието“, е друго популярно аюрведично средство. Направено е от растение без вкус и мирис с ветрилообразни зелени листа, което расте във и около вода.

Едно малко проучване предполага, че добавките от готу кола могат да подобрят паметта на хората, след като са получили инсулт.

Друго проучване при хора с генерализирано тревожно разстройство съобщават за по-малко стрес, тревожност и депресия, след като заместват антидепресантите си с готу кола в продължение на 60 дни.

Има и някои доказателства, че билката може да помогне за предотвратяване на стрии, да намали разширените вени, да помогне на раните да зараснат по-бързо и да намали симптомите на екзема и псориазис. Необходими са обаче още изследвания.

11. Момордика (Горчив пъпеш)

Bitter melon on wooden plate

Горчив пъпеш ( Momordica charantia ) е тропическа лоза. мята се за основен продукт в азиатската кухня и пълен с хранителни вещества и мощни антиоксиданти.

Изследванията сочат, че горчивият пъпеш може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар и да ускори производството на инсулин, хормон, отговорен за поддържане на нивата на кръвната захар стабилни.

Ако използвате инсулин за управление на нивата на кръвната си захар, консултирайте се с личния си лекар, преди да използвате горчив пъпеш в ежедневието си, за да предотвратите нивото на кръвната ви захар да стане опасно ниско.

12. Кардамон

Raw Organic Cardamom Pods Ready to Use

Кардамонът (Elettaria cardamomum ), някъде наричан „кралицата на подправките“, е част от аюрведическата медицина от древни времена.

Изследванията сочат, че кардамонът на прах може да помогне за намаляване на кръвното налягане при хора с повишени нива. Има също така доказателства, че вдишването на етерично масло от кардамон може да увеличи усвояването на кислород в белите дробове по време на тренировка.

Нещо повече, изследванията показват, че кардамонът може да помогне за защита срещу бактерията Helicobacter pylori , която е често срещана причина за стомашни язви и може да намали размера им с поне 50% или дори да ги премахне.

Аюрведичните билки и подправки като цяло са безопасни в малки количества. Добавките, съдържащи големи дози от тези билки и подправки, както и аюрведичните препарати, които са ги смесили с други минерали, метали или скъпоценни камъни, могат да бъдат вредни.

Аюрведичните билки и подправки са неразделна част от традиционната индийска медицина от векове. Все по-голямо количество научни доказателства подкрепят множеството им предложени ползи за здравето. По този начин добавянето на малки количества от тези билки и подправки може да помогне както за ароматизиране на вашите ястия, така и за укрепване на вашето здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *