10 факта за индийската култура, които трябва да знаете

DW

От „намасте“ и пости до благоприятни дати за брак и свети крави, DW разглежда някои очарователни аспекти на индийската култура и вярванията зад тях.

Земята на „индусите“
Името „Индия“ произлиза от река Инд, около която цивилизацията на долината на Инд процъфтява преди повече от 5000 години. Местните поклонници наричали реката Синдху. Персийските нашественици го променят на индуски. Името „Индустан“, често използвано за означаване на Индия, съчетава Синдху и Индус и се отнася до земята на индусите. На хинди език обаче страната се нарича „Бхарат“.

Разнообразие от религии
Индия е родното място на четири основни религии, включително индуизма и будизма. Докато около 84% от страната се идентифицира като индуистка, тя е и домът на едно от най-големите мюсюлмански популации в света. Евреи и християни също живеят в Индия от 200 г. пр.н.е. и 52 г. сл. Хр. Религиозните малцинства обаче все повече се чувстват несигурни на фона на възхода на индуисткия национализъм.

Жената като „Дева“
Индусите традиционно поставят жените на висок пиедестал, дори ги оприличават на богини. Но отношението към момичетата и жените в днешна Индия е всичко друго, но не и уважение. Страната се смята за една от най-опасните за жените, като жена е изнасилвана на всеки 20 минути, сочат данните на правителството. Практиката на зестрата и детоубийството на жени все още са широко разпространени.

Свещена крава
Кравата е свещена за индусите, които съставляват над 80% от населението на нацията, но те не я смятат за Бог. В индуистката митология животното е свързано с няколко божества, като Кришна, бог-пастир – или Шива, който язди своя бик, Нанди. Също така има икономически смисъл за бедните да използват различни краве продукти – мляко, извара, масло, топено масло, урина, тор, а не само месо.

Вегетарианска нация
Въпреки това е мит, че Индия е до голяма степен вегетарианска държава. Докато правителствените проучвания и различни оценки показват, че повече от една трета от индианците не ядат месо, някои експерти смятат, че „културният и политически натиск“ кара много индийци да подценяват по-малко консумацията на месо – особено говеждо месо – и да отчитат твърде много вегетариански диети. Действителният брой вегетарианци вероятно е много по-малък.

Постът като начин на живот
Практиката на гладуването е неразделна част от индуизма. Постът не означава непременно, че тялото трябва да остане без храна; вместо това понякога е достатъчно да се елиминират определени видове храни и да се заменят с други, без да се ограничава количеството. Махатма Ганди беше пламенен поддръжник на постите, поради религиозни убеждения. Виждаше го като начин да се освободи от телесни ограничения.

Поздравът Namaste
Най-често срещаният ежедневен поздрав в Индия е „намасте“. Просто поставете ръцете си в сърцето и се поклонете малко. На санскрит „намасте“ означава „божественото в мен се прекланя пред божественото в теб“ и служи едновременно като „здравей“ и „чао“. Може да се използва по всяко време и с всеки. Друг по-рядък хиндуистки поздрав е докосването на краката на старейшина с две ръце, за да покаже уважение и да потърси тяхната благословия.

А , B, C на Индия
Астрология, Боливуд и Крикет: Експертите смятат, че религията, хинди филмите и играта на крикет са светата троица, която кара сърцето на Индия да бие. Трите теми привличат най-много интернет трафик, като гигантските технологични и медийни гиганти ги използват, за да проникнат в индийските маси.

Сватбени дати
За разлика от Запада, в Индия не избирате да сключите брак в произволен ден. Семействата се обръщат към свещеници и астролози, за да изберат благоприятна дата. В индуистките семейства хороскопите на бъдещите младоженци също се проверяват за съвместимост. Традиционната индуистка сватба обикновено продължава много часове. Събитието включва множество церемонии, които се случват преди основния сватбен ритуал.

Символи на омъжена жена
Bindi (декоративна точка на челото), гривни и sindoor (козметична пудра за очервяване на косата) са символи, носени от индуски омъжени жени. Известно е също, че те имат някакво физиологично значение. Например, sindoor се състои от куркума-вар и живачен сулфид. Поради своите свойства, живакът контролира кръвното налягане и също така активира сексуалното желание, една от причините, поради които на вдовиците не е позволено да прилагат sindoor.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *