Стартира схемата на Svanidhi, за да подпомогне уличните търговци, засегнати от пандемия

По информация от Индийското посолство в България

Премиерът Моди представи схемата „Svanidhi Samvaad“ за улични търговци от Мадхя Прадеш

Схемата предлага отстъпка за лихви до 7 процента и допълнителни ползи, ако заемът бъде изплатен в рамките на една година

Уличните търговци ще получат достъп до OTT платформата за бизнес и цифрови транзакции

Премиерът Шри Нарендра Моди представя схемата „Svanidhi Samvaad“ за улични търговци от Мадхя Прадеш. Правителството на Индия стартира схемата на премиера Svanidhi на 1 юни 2020 г., за да помогне на бедните улични търговци, засегнати от COVID-19, да възобновят дейностите си за препитание. В Мадхя Прадеш бяха регистрирани 4,5 млн улични продавачи, от които 1,4 млн получиха суми на стойност 1,4 млрд.рупии.

По този повод, министър-председателят похвали усилията на уличните търговци да устоят и оцени тяхното самочувствие, постоянство и упорита работа.

Той оцени усилията на правителството на Мадхя Прадеш за идентифициране на повече от 4,5 млн улични търговци и завършване на процеса за отпускане на заеми на над 10 000 доставчици в рамките на 2 месеца, независимо от ефекта на пандемията.

Премиерът отбеляза, че всяко бедствие засяга първо бедните, тяхната работа, препитание и спестявания.

Той спомена за тежките моменти, когато повечето от бедните мигранти трябваше да се върнат в селата.

Шри Моди заяви, че правителството от първия ден се опитва да премахне трудностите, с които бедните и нисшата средна класа трябва да се сблъскат поради блокирането и въздействието на пандемията. Той каза, че правителството е положило всички усилия за осигуряване на храна, провизии, безплатни газови бутилки, и  заетост с помощта на премиера Гариб Калян Роджгар Абхиян.

Премиерът каза, че правителството се фокусира и върху друга уязвима част, която е уличните търговци, и призова премиера Сваниджи Йоджана  да осигури евтин капитал на тези продавачи, за да могат те да рестартират бизнеса си за препитание. Шри Моди каза, че за първи път, хиляди улични търговци са директно свързани към системата, за да могат да се възползват от нея.

Премиерът каза, че целта на Svanidhi е да предостави на уличните търговци Swarozgar, Svavlamban и Swabhimaan (самостоятелна заетост, самоподдържане и самочувствие).

Премиерът подчерта, че е важно всеки уличен продавач да знае всичко за тази схема. Тази схема е направена просто, че дори обикновените хора могат да се свържат с нея. Той каза, че човек може да се регистрира в схемата чрез общия обслужващ център или в общинския офис, като качи заявлението и няма нужда да стои на опашка. Банковият и общинският персонал може да дойде и да вземе заявлението от уличните търговци.

Той каза, че тази схема дава до 7 процента отстъпка от лихвите и ако някой върне парите, взети от банката в рамките на 1 година, тогава ще получи отстъпка за лихви. Той добави, че при цифровите транзакции има и връщане на пари в брой. По този начин общите спестявания ще бъдат повече от общата лихва. Той каза, че тенденцията на цифровите транзакции в страната се увеличава бързо през последните 3-4 години.

„Тази схема помага на хората да започнат отново и да получат лесен капитал. За първи път мрежа от милиони улични търговци е наистина свързана към системата, те имат самоличност.“

„Схемата помага на човек да се отърве изцяло от лихвите. По тази схема така или иначе се дава отстъпка за лихвите до 7%. Ново начало бе поставено в сътрудничество с банки и посредници за цифрови плащания, за да се гарантира, че нашите улични търговци не изостават в дигиталното пазаруване „, добави той.

По време на Ковид- 19 клиентите твърдят, че клиентите прибягват до повече цифрови транзакции, а не до пари в брой. Той призова уличните търговци също да се адаптират към цифровите транзакции.

Шри Моди заяви, че правителството сега ще създаде OTT платформа, така че всички улични търговци да могат да извършват своите бизнес транзакции цифрово.

Премиерът заяви, че бенефициентите на схемата на премиера Сваниди ще получат приоритетно достъп до газовата схема Ujjwala, схемата Ayushman Bharat и др.

Той каза, че чрез Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana са открити банкови сметки на повече от 40 млрд бедни хора от по-ниска средна класа и сега те директно получават всички предимства по сметките си и по-лесно получават заеми. Той изброи подобни постижения в други схеми като Digital Health Mission, Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana, Jeevan Jyoti Yojana и Ayushman Bharat

Премиерът каза, че през последните шест години са приложени няколко мерки за улесняване на живота на бедните в страната. Той каза, че правителството стартира основна схема за осигуряване на настаняване в градовете и големите мегаполиси на достъпен наем.

Той се позова на One Nation One Ration Card, която ще позволи на всеки да получи достъпни дажби навсякъде в страната.

Премиерът се позова също на текущата програма за полагане на оптични влакна в 600 000 села  през следващите 1000 дни. Това, каза той, ще присъедини цялата селска Индия към вътрешния и международните пазари и ще увеличи допълнително поминъка в селските райони.

Премиерът помоли уличните търговци да поддържат чистота и да следват всички мерки за предотвратяване на разпространението на COVID-19. Това според него ще им помогне да увеличат бизнеса си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *