Обръщение на Почетния Министър Председател на Индия Г-н Нарендра Моди по случай 75-ата сесия на общото събрание на ООН (UNGA) 2020 г.

Кабинет на министър-председателя

Уважаеми председател на Общото събрание. От името на над 1,3 милиарда души от Индия бих искал да поздравя всяка държава членка по повод 75-годишнината на ООН. Индия се гордее с факта, че е един от членовете-основатели на ООН. На това историческо събитие и от тази световна трибуна съм тук, за да споделя настроенията на 1,3 милиарда души от Индия.

Ваше Превъзходителство

Светът от 1945 г. се различава значително от днешния. Глобалната ситуация, източници-ресурси, проблеми-решения; всички бяха доста различни. В резултат на това формата и съставът на институцията, създадена с цел глобално благосъстояние, бяха в съответствие с преобладаващата ситуация от онези времена. Днес сме в съвсем различна епоха. През 21 век изискванията и предизвикателствата на нашето настояще, както и на нашето бъдеще са значително различни от тези от миналото. Следователно, международната общност днес е изправена пред много важен въпрос: Дали характерът на институцията, съставен при преобладаващите обстоятелства от 1945 г., е актуален и днес? Ако векът се промени, а ние не, тогава силата да бъдат внесени промени отслабва. Ако направим оценка на последните 75 години на ООН, ще видим няколко постижения

Но в същото време има и няколко случая, които сочат към сериозна необходимост от самонаблюдение за ООН. Може да се каже, че успешно сме избегнали трета световна война, но не можем да отречем, че е много граждански войни и няколко други. Няколко терористични атаки разтърсиха света и имаше кръвопролития. Хората, които загубиха живота си в тези войни и нападения, бяха хора като теб и мен. Хиляди деца, които иначе биха обогатили този свят, ни напуснаха преждевременно. Толкова много хора загубиха спестяванията си и станаха бездомни бежанци. Достатъчни ли бяха усилията на Организацията на обединените нации по онова време и дали тези усилия са адекватни и днес? Целият свят се бори с глобалната пандемия на Корона през последните 8-9 месеца. Къде е ООН в тази съвместна борба срещу пандемията? Къде е ефективният му отговор?

Ваше Превъзходителство

Реформата в отговорите, в процесите, в характера на ООН е необходима в момента. Факт е, че вярата и уважението от страна на Индия към ООН са несравними. Вярно е също така, че населението на Индия отдавна чака приключването на реформите на ООН. Днес хората в Индия са загрижени дали този процес на реформи някога ще стигне до своя логичен завършек?

 За колко време Индия ще бъде държана далеч от структурите за вземане на решения на ООН? Държава, която е най-голямата демокрация в света, държава с над 18% от световното население, държава, която има стотици езици, стотици диалекти, много секти, много идеологии, държава, която беше водеща глобална икономика от векове, а също и такава, която е преживяла стотици години чуждо управление.

 Ваше Превъзходителство

Когато бяхме силни, не създавахме проблеми на света; когато бяхме слаби, не станахме бреме за света.

Ваше Превъзходителство

 Колко дълго ще трябва да чака една страна, особено когато промените, които се случват в нея, засягат голяма част от света?

Ваше Превъзходителство

 Идеалите, на които е основана Организацията на обединените нации, са доста сходни с тези на Индия и не се различават от собствената й фундаментална философия. Думите Васудхаев Кутумбакам, целият свят е семейство, често отекваха в залата на ООН. Ние възприемаме целия свят като едно семейство. Това е част от нашата култура, характер и мислене. И в ООН Индия винаги е давала приоритет на благосъстоянието на целия свят. Индия е страната, която изпрати своите смели войници в около 50 мироопазващи мисии. Индия е страната, която е загубила максимален брой от своите смели войници в хода на установяването на мир. Днес всеки индиец, макар да вижда приноса на Индия в ООН, се стреми към разширяване на ролята на Индия в ООН.

 Уважаеми председател

Индия инициира „Международния ден на ненасилието“ на 02 октомври и „Международния ден на йога“ на 21 юни. По същия начин Коалицията за устойчива на бедствия инфраструктура и Международният слънчев алианс днес са реалност благодарение на усилията на Индия. Индия винаги е мислила за интересите на цялото човечество, а не за собствените си интереси. Тази философия винаги е била движещата сила на политиките на Индия. Виждаме проблясъците на тази философия в Индийската политика за съседство на първо място към нашия закон „Изток”, в мисълта за сигурност и растеж за всички в региона и в нашия подход към индо-тихоокеанския регион. Индийските партньорства също се ръководят от този принцип. Всеки жест на приятелство от страна на Индия към една държава не е срещу някой друг. Когато Индия укрепва партньорството си за развитие, тя няма никакво намерение да направи страната партньор 

Ваше Превъзходителство

Дори по време на тези много трудни времена на бушуваща пандемия, фармацевтичната индустрия в Индия е изпратила основни лекарства в повече от 150 страни. Като най-голямата държава производител на ваксини в света, искам да дам още едно уверение на глобалната общност днес, капацитетът за производство и доставка на ваксини от Индия ще бъде използван, за да помогне на цялото човечество в борбата с тази криза. Продължаваме с фаза 3 клинични изпитвания в Индия и в нашия регион. Индия също ще помогне на всички страни за подобряване на капацитета им за съхранение при доставката на ваксини.

Ваше Превъзходителство

От януари следващата година Индия също ще изпълни своята отговорност като непостоянен член на Съвета за сигурност. Изразявам своята благодарност на всички наши сънародници, които оказаха това доверие на Индия. Ще използваме престижа и опита на най-голямата демокрация в полза на целия свят. Пътят ни преминава от хуманното отношение към хората към благосъстоянието на света. Индия винаги ще говори в подкрепа на мира, сигурността и просперитета. Индия няма да се поколебае да повиши гласа си срещу враговете на човечеството, човешката раса и човешките ценности – тероризъм, контрабанда на незаконни оръжия, наркотици и пране на пари. Културното наследство на Индия, традициите, хилядолетният опит винаги ще бъдат добри за развиващите се страни. Опитът на Индия, пътят за развитие на Индия с неговите възходи и падения ще укрепи пътя към световното благосъстояние.

Ваше Превъзходителство 

През последните няколко години, следвайки мантрата „Реформа-Извършване-Трансформация“, Индия положи големи усилия да осъществи преобразяване в живота на милиони свои граждани. Този опит е толкова полезен за много страни по света, колкото и за нас. Свързването на 400 милиона души с банковата система само за 4-5 години не беше лесна задача. Но Индия доказа, че това може да се направи. Не беше лесно да освободите 600 милиона души от Отворена дефекация за 4-5 години. Но Индия го постигна. Не беше лесно да се осигури достъп до безплатни здравни услуги в рамките на 2-3 години на повече от 500 милиона души. Но Индия успя да направи това. Днес Индия е един от лидерите в дигиталните транзакции. Днес Индия осигурява овластяване и прозрачност, като предоставя дигитален достъп на своите милиони граждани. Днес Индия провежда огромна кампания за освободена от туберкулоза Индия до 2025 г. Днес Индия прилага програма за осигуряване на питейна вода с тръбопроводи за 150 милиона домакинства в селата. Наскоро Индия инициира огромен проект за свързване на своите 6 села Lakh с широколентови оптични влакна.

 Ваше Превъзходителство

 Продължаваме с визията за „самостоятелна Индия“ в променените обстоятелства от ерата след пандемията. Самостоятелна Индия също ще бъде мултипликатор на сила за глобалната икономика. Днес също така се гарантира, че няма дискриминация при разширяване на ползите от всички програми за всеки гражданин на страната. В Индия се полагат мащабни усилия за насърчаване на предприемачеството и лидерството на жените. Днес индийските жени са най-големите бенефициенти на най-голямата програма за микрофинансиране в света. Индия е една от страните, където на жените се предоставя платен отпуск по майчинство от 26 седмици. Правата на транссексуалните също се осигуряват чрез необходимите правни реформи.

Ваше Превъзходителство

В своето пътуване към напредък Индия иска да се учи от света, както и да споделя собствения си опит. Уверен съм, че по повод своята 75-годишнина ООН и страните членки ще се стремят със силен ангажимент да поддържат значимостта на тази велика институция. Стабилността в Обединените нации и овластяването на ООН са от съществено значение за благосъстоянието на света. По случай 75-та годишнина на Обединените нации, нека отново се ангажираме да се посветим на благосъстоянието на света.

Благодаря ви!

https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/FMfcgxwJXxzqFkqcPCdHdvQNFdGXgjvW?projector=1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *