Водата Tulsi-Ajwain може да бъде идеална за детоксикация и отслабване след Дивали

Somdatta Saha по материал на NDTV

Напитката е направена от тулси (свещен босилек) и аджвайн (карамболови семена) – и двете се използват широко в традиционната медицинска практика от векове.

Празненствата и напълняването вървят ръка за ръка. Повечето от нас качват допълнителни килограми, след като преяждат с тези апетитни ладо, барфи и други празнични храни. И още на следващия ден, всички ние търсим диета и планове за детоксикация, които могат да ни помогнат да изхвърлим токсините от тялото и да отслабнем лесно. Понастоящем е същият сценарий, когато се опитваме да се върнем във форма след малко прекалено снизхождение по време на Дивали и Бхай Дуй. Въпреки че отслабването не е еднодневна работа, включването на някаква детоксикираща напитка в нашата диета за отслабване може да ускори пътуването и да балансира метаболизма за цялостно хранене.

Имайки това предвид, открихме проста вода за детоксикация, която включва всяко хранително вещество, от което се нуждаете, за да засили храносмилането, метаболизма и детоксикацията; за обърканите тези фактори допълнително насърчават загубата на тегло. Напитката е направена от тулси (свети босилек) и аджвайн (карамболови семена) – и двете се използват широко в традиционната медицинска практика от векове.

Според книгата „Лечебни храни“ от издателство DK DK, tulsi е склад на антиоксиданти, които помагат да се предотврати увреждането на тялото от свободните радикали. Ако се консумира ежедневно, тази лечебна билка може също да насърчи метаболизма и загубата на тегло. Освен това е обогатен с имуномодулиращи, антитусивни и отхрачващи свойства, които помагат в борбата с кашлица, настинка и няколко дихателни проблеми.

Как да си направим вода от Tulsi-Ajwain за детокс и отслабване:
Накиснете една чаена лъжичка сух печен аджвайн в чаша вода за една нощ.
На следващата сутрин сварете водата, вливана в аджвайн, с 4-5 листа от тулзи.
Прецедете водата в чаша и я поставете топла или студена.
Можете да включите тази детокс напитка в ежедневния си сутрешен ритуал за цялостен здрав дух и тяло. Но винаги помнете, умереността е ключът!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *