Защо може да се объркате да поръчате извара в Индия

TastingTable

Извара в купа

Индийската храна е известна и обичана в международен план заради разнообразната си кухня, пълна с пикантни кърита и обилен хляб, изпечен в тандур. Всъщност това е четвъртата най-популярна кухня в световен мащаб (чрез The Print ). Въпреки че индийските ястия като пиле с масло и масала доса може скоро да попаднат в чинията ви за вечеря, млечните продукти също са световно известни. Индия всъщност е най-големият производител на мляко в света. С най-голямата популация от крави на планетата, страната произвежда приблизително 22% от млякото в света, според The ​​Vegan Review .

От масло през сирене до кисело мляко, Индия има едни от най-добрите. Ласи , например, е една от най-популярните напитки в страната. Това е напитка на основата на кисело мляко, която може да бъде сладка, солена или дори пикантна, в зависимост от това как ви харесва. Много е просто: кисело мляко, вода и подправки за овкусяване, за  два ръкава . Дахи също е популярно кисело мляко, произведено в страната, но често се нарича извара. Това може да ви се стори странно, ако сте от някъде извън Индия. И така, какво е извара и това точно име ли е?

Извара или кисело мляко?

Дахи в купа

В Америка и много части на света думата извара често се свързва със сирене. Дефиницията на думата е „мека, бяла субстанция, образувана, когато млякото вкисне, използвано като основа за сирене“, според Encyclopedia.com . Можете да вземете извара от хранителния магазин като лека закуска и понякога се включва в популярни ястия като путин. Но в Индия думата извара и йогурт са взаимозаменяеми като английските преводи за дахи.

Хранителният историк Кен Албала, за  Serious Eats , казва: „Само в Индия терминът „извара“ също се отнася за кисело мляко, което съм почти сигурен, че е случаен англицизъм – прилагане на познат английски термин към нещо напълно различно, защото те не са имали все пак започна да използва думата йогурт (която идва директно от турски).“

Като се има предвид това, дахи има различен процес на създаване от самото кисело мляко. Според Times of India , дахи се прави чрез подсирване на млякото с ядивна киселинна субстанция, докато киселото мляко се създава чрез бактериална ферментация на мляко с помощта на култура за кисело мляко. Така че, въпреки че са малко по-различни, не очаквайте да получите сирене, ако поискате извара в Индия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *