Запознайте се с шеф готвача на ресторант в Банкок – първата индийска жена, спечелила звезди на Мишлен

Отвореният преди 18 месеца ресторант Gaa на Гарима Арора в Банкок е получил звезда Мишлен миналата седмица. А индийският готвач казва, че телефонът й не спира да звъни оттогава.

„Изцяло сме резервирани за следващите четири месеца“, казва 32-годишната Арора, която е едновременно основател и съсобственик с 20% дял в Gaa.

Това е и първият път, когато готвач от индийска жена получава рейтинг на Мишлен. Предишният опит на Арора включва работа като су-готвач в едноименния ресторант на Гагън в столицата на Тайланд, преди да се самоубие през април миналата година. Гаа се намира точно по пътя от бившия си работодател, но твърди, че двата ресторанта не са в конкуренция помежду си. Между другото, Гаган е номер едно в списъка на 50-те най-добри ресторанта в Азия в продължение на три поредни години.

Еднозвезден рейтинг в емблематичното ръководство на Мишлен означава „висококачествено готвене, за което си струва да спрете“. Ръководството за храните се произвежда от компанията за гуми Michelin от 1889 г. За първи път е публикувано във Франция като удобен наръчник за насърчаване на хората да поемат по пътя и по този начин да използват повече гуми.


Инспекторите на Michelin плащат за ястията и предоставят анонимни отзиви по 5 показателя: качество на храната, владеене на вкус и техники за готвене, консистенция, съотношение цена-качество и личността на готвача.

Gaa – въз основа на името на основателя – е в жълто преустроено магазинче, което побира 40 души по всяко време. Той обслужва това, което Арора описва като „модерна еклектична кухня“. Предлага два вида ястия: опция от 10 ястия на цена от $ 73 и опция от 14 ястия на цена от $ 85. Вино и сок се заплащат допълнително.

Менюто включва ястия като патешко в поничка; син рак плувец и органичен изгорен сладолед от кокосова захар. Тя черпи вдъхновение от любовта си към индийската храна, местните тайландски съставки и глобалните влияния от времето си в световноизвестния ресторант в Копенхаген Noma. За своя ресторант Арора търси билки, подправки и зеленчуци от племена в Тайланд.

„Винаги ми е интересно да откривам нови подправки и вкусове“, казва тя.

Arora изчислява, че инвеститорите ще си върнат първоначалните пари, които са вложили в начинанието през следващите два месеца.

Любовта на Арора към готвенето започва по време на нейното детство в Мумбай, когато тя вижда баща си да бие нови ястия в кухнята. Родителите й управляваха компания за организиране на събития, а баща й се връщаше от пътуванията си и се губеше в радостите от готвенето.

„Щеше да е щастлив, усмихнат, да готви и да се забавлява“, разказва Арора. „Той обичаше да яде и обичаше да готви. Започнах да мисля, че това може да е нещо, което мога да направя. „

Арора започва с изучаването на средствата за масова информация в колежа Jai Hind в Мумбай и работи за кратко като журналист в The Indian Express в Мумбай, преди да се премести в Париж, за да посещава кулинарно училище. През 2010 г. тя завършва Le Cordon Blue и започва работа за готвач на знаменитости Гордън Рамзи в Кухня на Таблица 9. След това дойде двугодишен престой в Noma в Копенхаген с известния готвач Рене Реджепи, където тя започна да гледа на готвенето като на „интелигентно упражнение“. През 2015 г. тя се премества в Банкок, за да работи с Гаган.

Арора казва, че най-големият преход от готвач към ресторантьор е, че сега трябва първо да мисли за служителите си.

„Това е съвсем различно пътуване, защото вие сте отговорни за 30 други хора“, казва тя. „Отнема време да свикнеш.“

И там са администрацията и счетоводството за управление на бизнес.

„В малка организация като тази вие правите малко от всичко“, казва тя. „Кухнята е изцяло под моя контрол. Там ми е най-удобно. Но не мога да получа толкова време в кухнята, колкото бих искал. „

Остава ли й време за семейство? Часовете са дълги, но тя е в състояние да го постигне заради поддържащ съпруг, когото тя определя като „един от най-подкрепящите мъже, които някога съм познавал“. Двойката се познава от десетилетие и са женени от една година. Съпругът й е пилот на Jet Airways, базиран от Мумбай.

Арора казва, че също е имала късмет в подкрепата, която е получила и от своите инвеститори. „Те ме оставиха да го управлявам сама“, казва тя. „Няма нищо друго, което бих предпочел да правя.“

По материал на Форбс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *