Започвайки с 50 000 рупии, той изгради логистична компания с оборот от 324 крори рупии с 259 превозни средства и 375 служители

TheWeekenLeader

Харприт Сингх Малхотра просто не може да скрие любовта си към природата и дивата природа. Той нарече компанията си Tiger Logistics, а в офиса си, точно до каютата си, създаде собствена малка градина, където провежда много от срещите си.

„Тигърът е моето любимо животно“, споделя Харприйт, който разделя времето си тези дни между управлението на логистичната компания с оборот от 324 крори рупии, която беше започнал с 50 000 рупии, и свързването с природата чрез преходи като неотдавнашния му до Долината на цветята в Утаракханд Също така ненаситен читател, той в момента чете Sita: Warrior of Mithila на Амиш Трипати.

Tiger Logistics предоставя международна логистична и товарна поддръжка на вносители и износители и има огромна клиентска база в автомобилната индустрия и индустрията за прежди. Основните му клиенти включват Bilosa Industries, Sangam Textiles, Yamaha, Honda, Bajaj Auto, LG Electronics, а от отбранителния сектор DRDO, индийските военновъздушни сили и армията.

Античен пистолет, окачен на стената зад бюрото му, е едно от гордите притежания на Харприт, което също свидетелства за близките връзки на семейството му с въоръжените сили.

„Този ​​пистолет е на дядо ми, който е служил в индийската армия. Баща ми е служил във флота, а аз съм учил във военноморските училища“, казва 46-годишният Харприт, който е наследил дисциплината, която идва с такъв опит, но е избрал различен път за себе си.

Harpreet завършва колежа Bhagat Singh, университета в Делхи, с бакалавърска степен по търговия през 1992 г. и по-късно получава диплома по външна търговия от IIFT (Индийски институт за външна търговия) през 1993 г.

Първата му работа е в малка логистична компания, където работи като оперативен директор за заплата от 700 рупии. Три години по-късно той се премества в Hero Group, където работи в техния логистичен отдел като старши изпълнителен директор през следващите няколко години.

След това той стартира собствена логистична компания с приятел, която не работи според очакванията и той я затвори в рамките на две години. Поглеждайки назад към краткотрайното партньорство, той отбелязва: „Растежът е ограничен, ако вашият партньор не е амбициозен. Разбрах, че ако тръгна сам, каквото и да се случи, добро или лошо, това ще бъде мое решение.“

С инвестиция от 50 000 рупии той включи Tiger Logistics през 2000 г. и започна работа с малък екип от осем души и подкрепа от някои от старите си клиенти, които направиха авансови плащания, за да стартират бизнеса. През самата първа година компанията постигна оборот от 40 lakh Rs.

Tiger Logistics спечели множество награди, които намират почетно място на рафта в кабината на Harpreet


Още на следващата година компанията му беше наградена от Gillette India за „самоинициатор за намаляване на разходите“. Това е първата награда, която компанията печели и тя има специално място в сърцето му и е изложена и в офиса му.

Работейки усилено, той продължи да изгражда компанията с пот и труд. Неговата упорита работа се отплати, когато в продължение на три последователни години, през 2003, 2004 и 2005 г., CONCOR (Container Corporation of India) ги награждава като агент № 1 на митническите служби на Северна Индия. Tiger Logistics беше отличена и като най-добра логистична компания на годината от ASSOCHAM през 2018 г.

Днес компанията разполага с автопарк от 259 автомобила и 375 служители. Те имат офиси в 14 големи града в Индия и международни офиси в Сингапур и ОАЕ.

През 2013 г. Harpreet отиде на IPO и компанията стана публична компания. През същата година оборотът достигна 100 крори рупии. „Има точното време за правилния бизнес за правилния път на растеж и времето беше настъпило за Tiger Logistics“, казва Харприт. „С текущ оборот от 324 крори рупии, чувствам, че все още не сме пристигнали и ни предстои дълъг път. Моята цел е да достигна 400 крори рупии до следващата финансова година и 1000 крори рупии до 2023 г.“

Харприт се отнася към служителите си като към активи и те от своя страна обичат своя работодател, както разкриват усмихнатите лица


Харприт е похвален за своя екип от служители на средно ниво. Той казва, че заслужават доверие и повече от 70 процента от тях са в компанията от близо десет годин

„Редовно давам повишения на страхотни изпълнители, провеждам месечни срещи и получавам актуализации и се справям директно с всеки проблем, пред който е изправена компанията,“ споделя Харприт, който продължава да бъде практически шеф, работещ сам с големи клиенти и директно представяйки потенциално бъдеще клиенти.

Неговият професионализъм и почтеност му помогнаха да задържи много от клиентите си, най-интересният от които бяха въоръжените сили. Компанията наскоро внесе подводници за индийския флот от Русия, а през 2009 г. се справи с вноса на самолети за въздушно предупреждение и контрол (AWACS) за индийските военновъздушни сили от Израел.

Основно предизвикателство, пред което Harpreet е изправен в бизнеса, са проблемите с ликвидността, които възникват, тъй като клиентите плащат едва след приключване на работата. „Това ни повлия изключително много по време на фазата на демонетизация“, съжалява той.

Харприт вярва в упоритата работа и усилията за успех в живота. На заден план е античният пистолет, собственост на дядо му 


Харприт е смирен от подкрепата на семейството си, особено на съпругата си Бену Малхотра. Дъщеря му Симар Малхотра е в колеж, а синът Ишан Малхотра учи в 12 клас. Сега той с нетърпение чака деня, в който децата му ще се присъединят към бизнеса му и ще му помогнат да осъществи мечтата си да направи Tiger Logistics компания с 1000 крори рупии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *