Вносът на руски петрол в Индия е по-малко от 1% от общия внос, делът от САЩ нараства: министърът на петрола Хардип Сингх Пури

FinancialExpress

През 2020-21 г. Индия е внесла 633 000 тона с 0,3%, докато през 2019-20 г. покупките са били 2,93 милиона тона или 1,3% от общия внос, каза той.

Някои мултинационални компании, включително ExxonMobil и Shell, обявиха излизане от руските проекти, след като Москва нахлу в Украйна.

Индия, която купува повече обеми суров петрол от Русия, все още е по-малко от 1% от общия внос на петрол, докато обемите от САЩ ще се повишат значително, каза министърът на петрола Хардип Сингх Пури в понеделник.

Отговаряйки на допълнителните въпроси по време на Часа за въпроси в Раджа Сабха, той каза, че Индия е закупила 419 000 тона суров петрол от Русия през първите 10 месеца на текущата фискална година, започнала през април 2020 г., което е 0,2% от общия внос от 175,9 милиона тона.

През 2020-21 г. Индия е внесла 633 000 тона с 0,3%, докато през 2019-20 г. покупките са били 2,93 милиона тона или 1,3% от общия внос, каза той.

Изявлението идва на фона на индийски фирми, които взимат проблемни руски товари, които се предлагат с големи отстъпки. Докато Indian Oil Corporation (IOC) е закупила 3 ​​милиона барела чрез търговец, Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) е набрала 2 милиона барела.

„Необходими са общо 5 милиона барела на ден. Това е нашето потребление (суров петрол). 60 процента от него идва от Персийския залив“, каза той. „Дори и да ги увеличим значително, това пак ще бъде капка, буквално капка, в по-голяма кофа.“ Заявявайки, че вносът на петрол от Русия е „минимален“, той каза, „дори и сега общото договорено количество ще бъде по-малко от тридневни доставки от Русия за Индия и това също се разпределя през следващите три до четири месеца“. По отношение на САЩ Пури каза, че Индия има стабилни двустранни енергийни отношения с Вашингтон.

През финансовата година 2020-21 (април 2020 г. – март 2021 г.) Индия е внесла 14 милиона тона суров петрол от Съединените щати, което представлява 7,3% от общия внос.

„През текущата година, въз основа на нашия внос от Съединените щати и ако погледна прогнозата, те вероятно ще се повишат от 14 милиона тона на 16,8 милиона тона или стойност от около 10 милиарда долара внос на суров петрол от САЩ“, каза той.

Като се добави вносът на LNG и въглища, търговията ще бъде близо 13,5 милиарда долара, каза той. „И така, това е стабилна връзка на енергийния фронт и виждам, че това ще продължи известно време.“ Относно влиянието на западните санкции върху индийските инвестиции в Русия, министърът каза, че индийските държавни петролни фирми са инвестирали 16 милиарда долара в проекти за нефт и газ в Русия.

Някои мултинационални компании, включително ExxonMobil и Shell, обявиха излизане от руските проекти, след като Москва нахлу в Украйна.

Това, каза Пури, е нюансирано. „Някои са посочили намерение да напуснат. Други казаха, че няма да направят нова инвестиция. Но, както казах, ние следим ситуацията. Водят се дискусии на най-високите нива на тези компании. „Не се съмнявам, че ако тези компании най-накрая излязат и ако има икономически възможности, които станат достъпни, ние със сигурност ще разгледаме всички тези възможности. ONGC Videsh Ltd има 20% дял в проекта Сахалин-I в Далечния изток на Русия, откъдето операторът ExxonMobil обяви напускане.

„Притеснявахме се, когато прочетохме тези доклади, защото ако операторът напусне, тогава производството на съоръженията ще бъде подкопано. Но ни казаха, че не. Производствените мощности ще продължат“, каза той.

По отношение на четиримесечното замразяване на цените на бензина и дизела, въпреки че цената на суровината (суровия петрол) се покачва от 81-82 долара за барел до 111 долара в понеделник, той каза, че засегнатите петролни компании ще вземат решение.

„Засегнатите петролни компании не са предали това (увеличаването на цената на суровия петрол) на потребителите. Когато ще и т.н., това са решения, които ще трябва да вземат”, каза той.

Пури каза, че Индия през ноември миналата година се е присъединила към други потребители като САЩ, Япония и Корея, за да освободи запаси от стратегически петролни запаси. Това „освобождаване имаше известно отрезвяващо въздействие (върху международните цени на петрола)“. Но Индия не се присъедини към скорошното публикуване на акции по нареждане на IEA.

„Индия беше сигнализирала за намерение, подкрепа, но ние не направихме освобождаването“, каза той. „Освобождаването от стратегически резерви може да има ограничено въздействие в дадена ситуация, но когато международният пазар е толкова развълнуван, колкото е днес, високите цени, мисля, са от ограничено загриженост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *