Видеото на Джо Байдън използва художествена визия за проектиране на обединена държава

IndianExpress

Вдъхновявайки се от изкуството на художничката Лорейн О’Грейди, изобразяващо обединението на общността, кампанията на Байдън създаде двуминутен филм, запечатващ хора, които празнуват многообразието на държава, която включва музиканти и рибари, фризьори и сърфисти.

Вдъхновена от вида на единството, предаден от проекта на О’Грейди, кампанията на демократа се опита да заеме нейната концепция за подобно послание, предназначено да достигне до разделената американска нация. Ето как, два месеца преди изборите, с благословията на О’Грейди, кампанията създаде двуминутен филм. Той се появи в интернет в събота, малко след като мрежите прогнозираха победа за Джо Байдън и Камала Харис.

Видеото започва с „Красивата Америка“ на Рей Чарлз, докато камерата показва гледки към провинцията и силуета на Филаделфия. Човек след човек се улавя в лъскавите рамки, докато американците празнуват разнообразието на държава, която включва музиканти и рибари, фризьори и сърфисти.

„Преводът на моите идеи е почти директен“, каза О’Грейди в интервю.

„Байдън казва същото на страната, което казах и на света на изкуството“, каза тя. „Ние сме много голяма и разнообразна общност и всички ние трябва да бъдем включени.“ Грейди, която е на 86 години и потомка на ямайски имигранти, преподава дадаизъм и футуризъм в Школата за визуални изкуства в Ню Йорк и става известна със своята авангардна концептуална работа.

В своя уебсайт тя споделя, че е създала „Изкуството е …“ в отговор на свой познат, който отбелязва, че „авангардното изкуство няма нищо общо с чернокожите“. О’Грейди реши да внесе авангардно изкуство в най-голямото Черно пространство, за което се сети, 1 милион или повече души на парада. „Идеята беше, че докато хората бяха поставяни в рамки, те бяха признати за изкуство сами по себе си“, каза тя.

Рядко се случва президентските кампании да разкриват нови рекламни материали, след като изборите вече са спечелени. Видеото, което е гледано повече от 39 милиона пъти в Twitter, е публикувано на уебсайта на Байдън и социалните медийни канали на кампанията като ясен индикатор, че новоизбраният президент разпознава в колко дълбока партизанската неприязън е разделена страната.

„Обикновено мога да кажа, че има много исторически прецеденти, но наистина се мъча да намеря пример за този вид политически съобщения, след като кампанията приключи“, каза Катрин Браунел, историк от университета Пърдю, който изследва политическата реклама. „Това изглежда подчертава предизвикателството, пред което е изправен избраният президент Байдън, опитвайки се да обедини страната в медиен пейзаж, който е разделен, поляризиран и пристрастен.“

Според художника служителите на кампанията заявяват, че са вдъхновени от нейното представление от 1983 г., наречено „Изкуството е …“, след като са видели снимки на произведението в миналогодишната изложба „Душата на нацията: Изкуството в ерата на черната сила“ в музея в Лос Анджелис.

Един от тях, Андрю Готие, видеодиректор на кампанията на Байдън, каза, че намира работата за мощна. „Спомням си, че малко след това се разкъсах“, каза той в интервю. Готие каза, че в създаването на продукцията участват над 20 видеооператори от цялата страна и трима продуценти. Кампанията няма да разкрие колко струва видеото и заяви, че планът е да се запази в каналите на социалните медии, а не в платения ефир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *