Великобритания кани премиера Моди да присъства на G7, Борис Джонсън вероятно ще посети Индия преди срещата на върха

News18

Обединеното кралство покани премиера Нарендра Моди да присъства на срещата на върха на Г7, която ще се проведе в региона на Корнуол през юни. G7, която включва седемте водещи демократични икономики в света – Великобритания, Германия, Канада, Франция, Япония, Италия, САЩ – и Европейския съюз, ще обсъди въпроси като пандемията на коронавируса, изменението на климата, технологичните промени, научните изследвания открития и отворена търговия.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън, който отмени посещението си в Индия за тазгодишното събитие за Деня на републиката поради откриване на мутантния щам на вируса в неговата страна, вероятно ще посети страната „преди Г7“, се казва в изявление за пресата. Освен Индия, Австралия и Южна Корея също са поканени като страни-гости на срещата на върха.

„Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън ще използва първата лична среща на върха на Г7 от почти две години, за да помоли лидерите, включително индийския премиер Нарендра Моди, да се възползват от възможността да се разисквата темата за коронавируса, обединявайки се, за да направят бъдещето по-справедливо, по-зелено и по-проспериращи „, се казва в изявлението на пресата. Поканата до Индия, Австралия и Южна Корея също е „свидетелство за ангажимента на Обединеното кралство да гарантира, че многостранните институции отразяват по-добре днешния свят“, се казва в него. В изявлението Джонсън заяви, че Г-7 отдавна е катализаторът за решителни международни действия „за справяне с най-големите предизвикателства, пред които сме изправени“. „От отмяната на дълговете в развиващия се свят до нашето всеобщо осъждане на анексирането на Крим от Русия, светът се ориентира към Г7 да приложи нашите общи ценности и дипломатическа мощ, за да създаде по-отворена и просперираща планета“, каза той. „Коронавирусът несъмнено е най-разрушителната сила, която сме виждали от поколения и най-голямото изпитание на съвременния световен ред, което сме преживели. Редно е да подходим по-добре към предизвикателството да изградим обратно, като се обединим с дух на откритост, за да създадем по-добро бъдеще “, добави той. Джонсън беше приел поканата на Моди да бъде главен гост на парада за Деня на Републиката в Индия, но по-късно отмени посещението си, след като обяви спиране в цялата страна на мутантния вирус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *