В Пловдив Тех Парк поставиха началото на образователен туризъм Индия-България

При огромен интерес протече българо-индийската онлайн конференция „Иновативно образование и туризъм Пловдив – Хадерабад“ (IET Conference), която се проведе на 8-ми юли т.г.  Организаторите от фондация Българо-индийски технологичен форум „Махатма Ганди“, „Орфей Клуб Уелнес“ АД и „Пловдив Тех Парк“ АД събраха възлови държавни, общински и частни представители от двете държави – 10 от България и 16 от Индия. Онлайн връзката беше технически осъществена от екипа на Пловдив Тех Парк, където се събраха представители на организаторите и част от българските участници и дебатираха онлайн със своите индийски партньори. Медиатори на форума бяха г-н Нирдаж Кумар-зам.-председател на Фондация БИТ Форум „Махатма Ганди“ и Виделина Гандева – изп. директор на „Орфей Клуб Уелнес“ АД – Пловдив.

Конференцията е част от поредицата инициативи, свързани с борбата на ръководството на Пловдив Тех Парк и близо 500 подкрепящи ги организации и фирми, за откриване на Международно висше училище по информатика и електронно лидерство „Махатма Ганди“ – Пловдив.

Във форума взеха участие Н.П. Елеонора Димитрова – посланик на България в Индия, г-н Раджеш Лал – втори секретар към посолството на Индия в България, д-р Ядугири Кумар – почетен консул на България в Хйадерабад за индийските щати Андра Прадеш и Теленгена, г-н Чинам Реди – директор на National Institute of Tourism and Hospitality Management (NITHM), г-н Арка Сай Кришна – визионен предприемач на ISM EDUTECH PVT Ltd (сертифицирана организация от Хайдерабад за висше образование в чужбина), доц. дтн Галин Иванов – зам-ректор на УХТ – Пловдив и г-н Росен Герасимов – директор на Европейския колеж по иновативни технологии към образователния комплекс в Пловдив Тех Парк.

Форумът беше открит с поздравителен адрес от г-жа Стела Балтова – министър на туризма на Република България. Министър Балтова оцени конференцията като изключителен пример за градивно сътрудничество, което има две забележителни ползи – затвърждаване на връзките между България и Индия и улесняване на процеса по изпращане, приемане и записване на студентите от индийския щат Теленгана да се обучават в престижните български университети по специалности от секторите информационни технологии, туризъм и медицина.

С презентации се влючиха Националният институт по мениджмънт на туризма и гостоприемството в Хайдерабад (NITHM), Европейският колеж по иновативни технологии – Пловдив, Университетът по хранителни технологии – Пловдив и Международният фестивален комитет  за туристически филми –CIFFT. В последващите обсъждания участваха български и индийски туроператори, висши учебни заведения и ивент организации, между които Hyderabad Talkies, които заедно с Орфей Клуб Уелнес – Пловдив осъществиха координацията на събитието.

Презентирана беше и туристическата платформа www.tripxv.com и мобилното приложение TripXview, като базов модел за резервиране на пътуване и подаване на документи с цел образование в България.

Възловите теми на срещата бяха:

  1. Официално подписване на тристранен меморандум за сътрудничество между Пловдив Тех Парк, NITHM и УХТ – Пловдив.
  2. Споделяне на опит и проблеми при организиране пътуванията на индийски студенти и докторанти с цел обучение в България.
  3. Анонс на предстоящата през октомври в Пловдив туристическа среща на високо равнище Източна Европа – Индия – East Europe India Tourism Summit 2021.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *