Учител започва органично земеделие след пенсиониране, печели лакхи, отглеждайки кокосови орехи и пипер

ThebetterIndia

Фермерът К. Т. Франсис управлява буйна органична ферма, където отглежда различни сортове кокос, пипер, арекан и др., и печели лакхи от реколтата си.

„ Пенсионирането не е краят на живота. Всъщност това е шанс да отворим врати към нещата, които обичаме“, казва роденият в Кожикод К. Т. Франсис, който се пенсионира като учител по физическо възпитание през 2015 г., за да започне пътуването си като успешен фермер.

63-годишният мъж, който произхожда от фермерско семейство, винаги е бил очарован от селското стопанство . Преди повече от 120 години дядото на Франсис стигна до Марутомкара от покрайнините на Идуки и купи пет акра земя, за да започне земеделие. След смъртта му бащата на Франсис поема дейността.

Въпреки че имаше работа на пълен работен ден, Франсис намери време да се занимава със земеделие. „Земеделието никога не ми е било хоби. По-скоро е навик, от който не мога да се откажа. От деня, в който се помня, бях с баща си и други работници във фермата, помагах им и се наслаждавах на реколтата“, спомня си Франсис.https://cc881cf7a6e0560a118f81dec136c87d.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

След като си намери работа, му стана трудно да управлява земята. Той го даде на лизинг, но ненаучното отглеждане на каучук и спадът в стойността на реколтата доведоха до огромни загуби. Наложи се да продаде два декара от имота, за да изплати дълговете.

Но този инцидент беше повратна точка в живота му. — той мислеше за начини да подобри земеделието на наличната земя , вместо да бъде разочарован от загубата. Скоро той се захваща със смесено земеделие, като използва всички останали три декара.

награденият фермер от Керала К. Т. Франсис във фермата си
К. Т. Франсис във фермата си.

„Първата задача, която изпълних скоро след пенсионирането си, беше отрязването на каучуковите дървета, които бяха загубени. Вече имахме няколко кокосови дървета kuttiadi, които са на 120 години и са известни с това, че произвеждат здрави, нежни кокосови орехи. Засадих повече от тях, заедно с арекан, пипер, куркума, джинджифил, тапиока, ямс и много други зеленчуци. Тази смесена земеделска техника даде страхотни резултати и аз започнах да печеля лакхи от нея.“

250-те кокосови палми на неговата земя дават най-малко 200 семена годишно, казва той. Освен че ги продава директно, Франсис ги превръща в масло и кюспе (храна за добитък). Франсис също така доставя ядки от кокосови семена за производство на разсад и произвежда WCT кокосови разсади. Той също така предоставя разсад от арекан на Криши Бхаван и други фермери.

Свидетели на неговото успешно земеделие, служителите на Krishi Bhavan го насърчиха да започне градински разсадник, за да продава фиданки от кокосови дървета Kuttiadi. Днес Kaithakulath Coconut Nursery продава ексклузивно този сорт, който според Франсис е подходящ за климатичните условия на Керала. Той казва, че Kaithakulath е единственият акредитиран от правителството разсадник в Керала, който продава само този сорт кокос.

награденият фермер от Керала К. Т. Франсис
Кокосов разсад Kuttiadi в разсадника на Francis.

Фермерът казва, че по време на отглеждането на кокосови орехи е важно да се направи дупка с дълбочина два метра и да се изгради подходящо легло под фиданката. Франсис пълни леглото с отпадъци от фермата като сухи листа, клони и кокосови люспи, които според него допринасят за здравия растеж на растението и му помагат да задържа влагата.

Ареканът и пиперът са другите две основни култури във фермата на Франсис. Той обяснява, че след две години и половина засаждане на разсад от арекан, засажда пипер под него, който расте бързо под сянката на ареката. Тъй като пиперът е една от най-скъпите подправки, Франсис печели много от него, казва той.

„Тъй като пиперът се отглежда в арекановите дървета, едно наторяване е достатъчно и за двете. По този начин спестява пари, пространство и усилия. Мангала, мангала интерсе кръст, мохитнагар и южна канара са разновидностите на ареканут, които отглеждам. Във фермата има общо 1000 лози с черен пипер, включително sreekara, subhakara, IISR thevam, panchami, pournami и panniyur 6. Засадени са и храстовидни растения с пипер“, обяснява фермерът, който събра осем кинтала пипер миналата година.

Робуста, мед и др

„Робуста е звездата сред всички видове банани“, казва Франсис, който отглежда сорта широко. „Докато нормалният сорт се продава за 300 рупии на стъбло, робуста получава около 1100 рупии. По този начин печеля поне 80 000 рупии на година.“

Франсис също е инсталирал пчелни кошери във фермата си, за да защити кокосовите дървета и да събира мед. Бутилира го и го продава на своите съседи и приятели в околността. Всъщност къщата му е и магазин за пресни продукти във ферма с кокосово масло, торове, мед, органични зеленчуци и плодове.

награденият фермер от Керала К. Т. Франсис
Франсис се грижи за кошера.

В допълнение към всичко това, неговата земя също е дом на три крави, кози, патици, риби, пуйки и квали. Някои от клетките им са поставени на терасата на къщата му. По този начин дори малко място не остава свободно. Месото, млякото и яйцата на някои от тези животни също се продават.

Акцентът във фермата на Франсис е използването на органични торове . „На 100 литра вода добавям 10 кг кравешка тор и по 1 кг тор от фъстъци, джагери и зелен грам, за да направя домашно приготвена смес, която ускорява растежа на растенията. Използват се и животински екскременти. Направих ями за дъждовна вода из цялата ферма, за да съм сигурен, че няма недостиг на вода дори през екстремното лято“, добавя той.

Фермерът споделя, че получава доход от над 35 лакха рупии на година и прави разходи от 5-8 лакха рупии. „Кокосовият разсад е най-печелившият бизнес в момента“, казва агропредприемачът.

награден фермер от Керала
Изглед от въздуха на къщата и фермата на Франсис в Кожикоде.

Той беше отличен с наградата Kera Kesari през 2018 г. за своите земеделски техники и казва, че е спечелил и 13 други национални, щатски и областни награди. Той също така има канал в YouTube за споделяне на съвети и информация за земеделието. Сану Франсис, неговият син, казва: „Вълнувам се от работата на баща ми и бих искал да се занимавам със земеделие до 10 години. Сега единствената ми работа е да наблюдавам неговите методи и да осигурявам техническа поддръжка. Радвам се, че той вдъхновява много младежи като мен.”

Интересувате ли се от закупуване на кокосови разса

Редактирано от Divya Sethu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *