Статуя на Махатма Ганди отркиват във Варна

Големият финал на честването на 150-годишнината от рождението на Махатма Ганди, глобален апостол на мира и ненасилието и Баща на индийската нация, ще бъде отбелязан с откриването на неговата статуя в град Варна от Н. Пр. Г-н Иван Портних, кметът на град Варна и Н. Пр. Г-жа Пуджа Капур, посланик на Индия за България и Северна Македония, на 20 октомври 2020 г. Откриването ще се състои в градината до Търговската гимназия „Г. С. Раковски“, Варна в 11:30 часа и ще бъде удостоено от видни лица от всички сфери на живота, както и медиите от цяла България.

            6 ’4” бронзовата статуя на Махатма Ганди, изработена от изтъкнатия скулптор г-н Рам Сутар, е подарена от Индийския съвет за културни отношения, правителство на Индия. Това ще бъде втората статуя на Махатма Ганди, която ще бъде инсталирана в България за отбелязване 150-годишнината от рождението му – Статуя, курирана от скулптора г-н Иван Русев, беше открита от президента на Индия Н.Пр. Г-н Рам Нат Ковинд и уважаемият президент на България Н. Пр. Г-н Румен Радев през септември 2018 г., в Южния парк, София.

Българите отдадоха богата почит на Махатма Ганди по време на честването на 150-годишнината от рождението му, които включваха изложби на специално създадени произведения на изкуството от 20 изтъкнати български художници, издаване на специален възпоменателен печат, „Сатяварта“ разговори за това какво означава Махатма Ганди за тях, лекции, уеб семинари, викторини и състезания по живопис, прожекции на филми, LED прожекции, кампании за засаждане на дървета, музикални представления и др. Пловдивчани имаха също възможността да разгледат любипотнита изложба с творби на бълграски автори „Сила на истината“, която беше разположена в Инет център „Махатма Ганди“ на Пловдив Тех Парк. Пловдивдивският технологичен парк разполага със своя постоянна експозиция, проследяваща живота на великия учител, лидер и вдъхновител на поколения от всички националности по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *