Сбогуваме се с легендарния музикант Ustad Ghulam Mustafa Khan

IndiaTimes

На 89 годишна възраст почина легендарният индийски класически музикант, носител на наградата Падма Вибхушан

Музикантът щеше да навърши 90 години на 3 март. Хан получи мозъчен инсулт през 2019 г. и лявата част на тялото му беше парализирана.

Скоро след като трагичните новини попаднаха в заглавията, известната певица Лата Мангешкар и музикалният композитор АР Рахман писаха в социални медии, за да отдадат почит на маестрото. „Запознах се с новината за смъртта на Устад Гулам Мустафа Хан Сахеб. Дълбоко съм натъжена. Той беше не само много добър певец, но и много добър човек“, пише тя.

Роден на 3 март 1931 г. в Бадаун в Утар Прадеш, Хан е най-големият син в семейство от четирима братя и три сестри. Баща му, Ustad Waris Hussain Khan, е син на известния музикант Ustad Murred Baksh, докато майка му, Sabri Begum, е дъщеря на Ustad Inayat Husain Khan, кредитиран като основател на Рампур-Sahaswan гарана на музиката. Хан получава основното си класическо музикално обучение от баща си, а по-късно учи музика при своя братовчед, Устад Нисар Хусейн Хан. Той е удостоен с Padma Shri през 1991 г., последван от Padma Bhusan през 2006 г. и Padma Vibhushan през 2018 г. През 2003 г. е награден с наградата Sangeet Natak Akademi, най-високото индийско признание, давано на практикуващи артисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *