Риск от Ковид в самолетите, ресторантите дори не могат да се сравняват с тях

Изследователи, включително Арнолд I Барнет от Масачузетския технологичен институт (MIT) в САЩ, заявиха, че HEPA филтрите може да не функционират толкова ефективно в самолетите, както се предполага в доклада.

NDTV

Макар скорошно проучване да твърди, че храненето навън и пазаруването на хранителни стоки могат да бъдат по-опасни от пътуването със самолет по време на пандемията на COVID-19, отчасти поради специални вентилационни системи в самолетите, някои учени казват, че подобно сравнение не може да се направи, без да се знае дали нормите за носене на маски и социално дистанциране се спазват правилно във всеки от тези сценарии.
В проучването, финансирано от авиокомпании, летища и производители на самолети, учени от Харвардското училище за обществено здраве в САЩ Чан заявиха, че вентилационната система в самолетите, изработени от високоефективни филтри за частици (HEPA), непрекъснато циркулира и освежава подаването на въздух , „филтриране на повече от 99 процента от частиците, причиняващи COVID-19.“

Изследователи, включително Арнолд I Барнет от Масачузетския технологичен институт (MIT) в САЩ, заявиха, че HEPA филтрите може да не функционират толкова ефективно в самолетите, както се предполага в доклада.

„HEPA филтрите са много добри, но не толкова ефективни, както предполагат американските авиокомпании. Те не са надеждни и има многобройни примери за предаване, въпреки тези филтри“, каза Барнет, професор по статистика с фокус върху проблемите на здравето и безопасността, пред PTI .

Той отбеляза, че вероятността за предаване зависи от емисиите на вируса на заразен пътник чрез дишане, говорене и кашляне или кихане – смес, която варира от човек на човек – както и движението на капчици и аерозоли предвид геометрията на самолета и неговите мощни системи за пречистване на въздуха HEPA.

„Нито един от процесите не е напълно готов за COVID-19“, отбелязва ученият от MIT.

Абраар Каран от Медицинския департамент в Медицинското училище в Харвард в САЩ също изрази загриженост относно риска от зараза на борда на самолети.

„За тези, които обмислят да летят, реалността е, че докато самолетите имат страхотни вентилационни системи, ние нямаме добра представа за това колко случая на COVID-19 всъщност са били заразени по време на самия полет“, г-н Каран туитва.

„Ние не тестваме правилния начин да разберем това“, добави той.

Коментирайки риска от заразяване с COVID-19 в самолетите в сравнение с шансовете в хранителните магазини и ресторанти, Джъстин Ян от Харвардското училище за обществено здраве в Чан, който не е свързан с проучването, заяви, че подобна оценка „не може да бъде направена в прост начин. „

Ян, чийто екип наскоро публикува проучване за инфекция с COVID-19 сред работниците на хранителни магазини в търговски обект в САЩ, заяви, че „всъщност няма по-безопасен и по-рисков ред на ситуации между самолетите и хранителните магазини, тъй като това зависи от много фактори. „

„В крайна сметка зависи от разстоянието, което поддържате от заразен човек. Колкото по-близо сте до някой с вируса, толкова повече шансове може да имате да се заразите“, каза той пред PTI.

Изследователят по общественото здраве добави, че рискът в самолетите „не е толкова значителен, колкото хората си мислят“, поради моделите на въздушния поток, подобреното почистване и задължителното носене на маски.

„Ако обаче седите точно до заразен човек, има значителен шанс да се заразите“, добави Ян.

Барнет се съгласи.

Той каза, че за сравняване на рисковите сценарии трябва да се знае дали мерките за социално дистанциране и носене на маски се прилагат адекватно в съответните настройки.

Според изследователя от MIT премахването на маски за продължителни периоди във всяка от настройките – хранителни магазини, ресторанти и самолети – „намалява предимствата на носенето на маски“.

Въз основа на все още предстоящото рецензирано проучване на неговия екип, той каза, че свалянето на маски за консумация на храна, предлагана в търговски самолети, може значително да увеличи риска пътниците да се заразят с вируса.

Ако човек в двучасово пътуване със самолет премахне маската си за около 20 минути, Барнет каза, че „това увеличава риска от предаване с 33 процента.“

„Маските намаляват риска от предаване с около две трети. Ако X е рискът от предаване за 20 минути с маска и по този начин 3X без маска, тогава общият риск е около 6X за двучасов полет и 8X (т.е. 5X + 3X) с 20-минутна почивка на маска. Съотношението 8X към 6X е 1,33. Разбира се, това е приблизително „, обясни той.

Докато рискът от смъртност за вътрешните въздушни пътници, които са сключили договор с COVID-19, може да е под средното ниво за населението на САЩ, Барнет и неговият екип казаха, че инфекциите с COVID-19 в самолетите могат да причинят смърт на някои хора, които не са били пътници

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *