Река, която беше „загубена“ преди около 172 000 години, току-що беше открита в пустинята Тар на Раджастан

При откритие, което би могло да хвърли малко светлина върху живота на отдавна изгубена цивилизация преди векове, изследователите са открили доказателства за “изгубена” река, минала през централната пустиня Тар.

Реката, за която се смята, че е изчезнала преди около 172 хиляди години, е намерена близо до Биканер.

Констатациите, публикувани в списание Quaternary Science Reviews, съобщават за най-старата пряко датирана фаза на речната дейност в кариера Nal в централната пустиня Тар.

Изследването на изследователи от Института за наука за човешката история „Макс Планк“ в Германия, университета „Анна“ в Тамил Наду и IISER в Колката показва, че популациите от каменната ера са живели в по-различен пейзаж от пустинята Тар, отколкото срещаме днес.

Тези доказателства сочат, че река е течала преди около 172 хил. години, в близост до Биканер, Раджастан, която се е намирала на над 200 километра от най-близката съвременна река.

Тези открития предхождат доказателства за активност в съвременните речни течения през пустинята Тар, както и в пресъхналото течение на река Гагар-Хакра , казват изследователите.

Наличието на река, минаваща през централната пустиня Тар, би могло да предложи спасителен пояс за палеолитните популации и потенциално важен коридор за миграции.

„Пустинята Тар има богата предистория и ние открихме широк спектър от доказателства, показващи как популациите от каменната ера не само са оцелявали, но са процъфтявали в тези полусухи пейзажи“, казва Джимбоб Блинкхорн от Института за наука „Макс Планк“,История на човека.

„Ние знаем колко важни могат да бъдат реките за живота в този регион, но имаме малко подробности за това какви са били речните системи през ключовите периоди от праисторията“, каза Блинкхорн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *