RCEP би навредил на икономиката на Индия, а споразумението за свободна търговия с ЕС не беше лесно

By HT Correspondent, HIndustan Times New Delhi

Индия не се присъедини към търговската сделка за регионално всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), защото това би имало „негативни последици“, въпреки че страната се интересува от „справедлив и балансиран“ пакт за свободна търговия с Европейския съюз (ЕС), съобщи министърът на външните работи в сряда.

Ню Делхи изрази загрижеността си относно RCEP на срещата на върха в Източна Азия преди година, тъй като редица ключови опасения не бяха разгледани по време на продължителните преговори за търговско споразумение, каза Джайшанкар по време на онлайн разговор за отношенията между Индия и ЕС, организиран от Центъра за европейски политически изследвания.

„Обадихме се, тъй като моментът не е в наш интерес да сключим това споразумение, това би имало доста незабавни негативни последици за нашата собствена икономика“, каза той и добави, че това не е индийската обща позиция за търговията “.

10-те държави-членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (Asean) и Австралия, Китай, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея подписаха RCEP в неделя. Япония ръководи изготвянето на декларация на министрите, която остави отворена вратата за Индия да се присъедини към най-големия търговски блок в света, покриващ почти една трета от световната икономика, на по-късен етап.

Позовавайки се на отдавна отложеното предложение за споразумение за свободна търговия (ССТ) с ЕС, Джайшанкар каза, че индийското правителство е говорило за необходимостта от възобновяване на преговорите по този въпрос. Индия, добави той, иска „справедлива и балансирана търговия с ЕС. „Признавам, че споразумението за свободна търговия с Европа не е лесно преговаряне. В света това трябва да е най-трудното преговаряне, тъй като то е споразумение за свободна търговия с много висок стандарт “, каза той. Той отбеляза, че двете страни разглеждат различни предложения, включително отделно споразумение за инвестиции или сделка за „ранна реколта“. Джайшанкар също подчерта значението, което Индия придава на споразуменията за мобилност с европейските държави, за да улесни движението на квалифицирани специалисти. По света има около 34 милиона души от индийски произход, включително почти девет милиона в Западна Азия, посочи той.

Индия иска да гарантира, че мобилността или миграцията са законни, за да се предотврати всяка експлоатация на работници, а споразуменията за мобилност позволяват на страните да „изработят правилата на играта“ и да изкоренят „лошите практики“, каза той.

Джайшанкар също говори за спешната необходимост от реформиране на ООН, като каза: „Здравият разум – в края на краищата в нашия живот какво все още използвате на 75 години? Всичко изисква някакво освежаване (и) актуализиране и ние не можем да позволим на интересите на една или две държави, които искат да замразят един момент от историята, за да продължат своята вечна печалба. „

Той добави: „Колкото по-дълго оставяме тази задънена улица, тази задръжка продължава – честно казано, това вреди на ООН. „

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *