Профилактика на Covid-19 с Аюрведа: Правителството на Индия препоръчва използването на Ashwagandha, Guduchi, Pippali и други билки

Подробен протокол за клинично третиране с аюрведа и йога е публикуван от индийското правителство и трябва да бъде последван от практикуващи аюрведа за профилактиране на пациентите с Covid-19безсимптомни и ли с леки симптоми

Протоколът също така детайлизира насоките за управление на усложненията след коронавирус сред пациентите с помощта на традиционни билки и лекарства, съобщава Indian Express.

Въз основа на три аспекта, като нововъзникващи тенденции на текущи клинични проучвания, аюрведични знания, както и емпирични доказателства, подробният протокол служи за подпомагане на практикуващите аюрведа в страната. С това те вече имат полезна отправна точка, докато се справят с нарастващия брой пациенти с коронавирус. Акцентът беше поставен върху протокола, който е общ съвет и отделните лекари трябва да прилагат своята преценка, докато предписват традиционните лекарства на пациентите.

Влизайки в Twitter, премиерът Нарендра Моди определи издаването на протокола като похвална стъпка, която би повишила имунитет и би спомогнала на хората да останат здрави в борбата срещу коронавируса. Протоколът препоръчва множество йога упражнения, дихателни упражнения, крия и пранаям като част от стратегията за „първична превенция“ хората да останат имунизирани срещу болестта. Насоките подчертават, че тези йога упражнения трябва да се практикуват за подобряване на дихателната и сърдечната ефективност, изграждане на имунитет и намаляване на стреса и безпокойството.

COVID-19: Кои аюрведични билки се препоръчват?

Съветът също така препоръчва консумацията на лечебна билка „Ashwagandha“ и „Guduchi Ghana Vati“ от възрастното население, което е най-уязвимо към вируса и тези, които са сред основните контакти на потвърден пациент с коронавирус. Около 1-3 грама прах от „Ashwagandha“ и „Guduchi Ghana Vati“ с топла вода два пъти на ден са препоръчани в консултативните като профилактично средство. По подобна мярка се препоръчва около 10 g Chyawanaprash с топла вода и мляко, за да се задържи вирусът.

Консумацията на Guduchi Ghana Vati и Guduchi с Pippali също се препоръчва за асимптоматични пациенти с коронавирус, за да се предотврати проявата на тежки симптоми и влошаване на здравословното им състояние. Около 375 mg Guduchi с Pippali всеки ден с топла вода се препоръчват за период от 15 дни за асимптоматичните пациенти на заболяването.

Пациентите, които вече проявяват леки симптоми на заболяването, трябва да получат 500 mg Ayush 64 заедно с Guduchi с Pippal за период от две седмици. Консумацията на двете лекарства ще помогне за справяне със симптомите като треска, главоболие, умора и суха кашлица.

В случай на пациенти, които изпитват леки симптоми на задух, съветникът препоръчва 10 ml течност „Kanakasava“. По същия начин на пациентите, проявяващи симптоми на хипоксия, трябва да се предписват 10 mg ‘Vasavaleha’ от практикуващите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *