Проблемите с лицензирането принуждават повечето ресторанти да преминат на безалкохолен режим

Автор: Клаудия Калея Timesofmalta

Повечето ресторанти и други заведения за обществено хранене в Малта няма да могат да сервират алкохол през следващия месец, след като нови разпоредби за спиране на разпространението на COVID-19 подчертаха недостатък в системата за лицензиране.

Баровете и социалните клубове получиха заповед да затворят вратите си до 1 декември, докато закусвалните и павилионите могат да останат отворени, стига да не сервират алкохол.

Но на стотици заведения за хранене също е забранено да предлагат алкохолни напитки, тъй като те са регистрирани като закусвални, според Матю Пейс от Асоциацията на заведенията за обществено хранене.

Например, емблематичното Café Cordina във Валета е регистрирано като закусвалня, както и Café Teatro, извън театъра на открито, и популярният обект на Mdina Fontanella, според списъка на притежателите на лицензи за туризма в Малта.

Пейс каза: „Въпросът тук е, че законът е остарял, тъй като по-голямата част от тези, които са лицензирани като„ закусвални “, в действителност са„ случайни гостилници за вечеря “като пицарии, които спазват стандартите, определени в закона – и тези стандарти са доста високи. Снек бар не е просто малък ресторант, предлагащ ħobża и кола. Проблемът е във формулировката. „

Пейс отбеляза, че само 15 на сто, или 624, от 4071 лицензирани заведения за обществено хранене притежават официален лиценз за ресторанти, докато 958 са снек-барове, 2273 са барове, а останалите са регистрирани като павилиони или закуски.

„Това е трудна ситуация за всички. Разбира се, можем да разберем, че здравните власти искат да направят всичко, което могат. Обаче някои допълнителни консултации биха помогнали, преди да се издаде правно известие.

Забранено е да се предлагат алкохолни напитки, защото те са регистрирани като закусвални
„Нашите телефони не спират да звънят в заведения, които не знаят какво да правят, тъй като на хартия те са закусвални. Защо да не сервират чаша вино или бира с пица? “ той каза.

Съгласно Правилника за установяване на кетъринг, основната цел на ресторанта е продажбата на храна за консумация в помещенията.

Различия в стандартите
Основната цел на закусвалнята е продажбата на храна за консумация в или извън помещенията, на база маса или сервиз.

И двата вида заведения трябва да спазват набор от стандарти, които варират в зависимост от тяхната класификация.

Колкото по-висока е класификацията на ресторанта, толкова по-високи са стандартите по отношение на естетиката на мястото, качеството и разнообразието на менюто и предлаганата селекция от вина, наред с други неща.

Докато стандартите на закусвалните са по-ниски, те все пак трябва да спазват стандарти, които включват спално бельо, предвиждат специални диети и сервират минимално разнообразие от храни и напитки.

Междувременно генералният мениджър на водещ дистрибутор на вина и спиртни напитки каза, че новите мерки са засегнали много ресторанти, които през годините са регистрирали своите заведения като закусвални.

„Трябва да им бъде позволено да уредят позицията си в интерес на икономиката като цяло“, каза той и добави, че мерките са необходими.

„Предпочитаме кратки ограничителни мерки, за разлика от по-малко ограничителните мерки, които са дълги“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *