Приносът на Индия ще бъде от решаващо значение за борбата с COVID-19, каза министърът на здравеопазването Харш Вардан

По материал от FinancialExpress

Той потвърди ангажимента на индийското правителство и увери, че то отдава най-голям приоритет на изследванията и производството, за да гарантира, че ваксината ще достигне до всеки едни човек.

„Приносът на Индия ще бъде от решаващо значение за борбата с COVID-19, особено що се отнася до производството на ваксини за целия свят“, заяви министърът на здравеопазването Харш Вардан в сряда, уверявайки, че правителството отдава най-голям приоритет на научните изследвания и производството, за да гарантира, че ваксина ще има за цялото човечество.

Той направи тези забележки по време на речта си на годишната среща на Световната банка и МВФ на тема „Разгръщане на южноазиатския век чрез човешки капитал за всички“ и „Инвестиране във ваксини COVID-19 и система за първично здравеопазване“.

Той каза, че Националната експертна група по администриране на ваксините работи по всички аспекти, освен че проектира иновативни подходи за разпространение на ваксини в селските и отдалечените региони. Министърът на здравеопазването каза още, че настоящият дневен ред на изследванията за COVID-19 е да се осигури ваксина на достъпни цени, както и да се осигури справедливото й разпространение.

В момента три индийски фармацевтични компании в партньорство с чуждестранни или местни изследователски институти ускоряват изпитанията на ваксината, се казва в изявлението.

Най-голямата полза, която Индия има, е, че има изградена стабилна имунизационна програма, а също така прилага и най-голямата имунизационна програма в света, с близо 27 милиона новородени, насочени годишно, каза министърът.

„Имаме изградена инфраструктура за съхранение и доставка на ваксини до последната миля в рамките на нашата програма за универсална имунизация, като част от която прилагаме около 600 милиона дози на деца всяка година.

„Силата на този опит във ваксинационния пейзаж, нашите най-добри практики и стабилността на нашата система за здравно осигуряване ще бъдат използвани и разширени, използвайки силен ИТ гръбнак, за да се гарантира, че тази огромна национална мисия за ваксиниране на идентифицираните приоритетни групи с ваксина COVID-19 се постига своевременно. Индийското правителство ще използва интегрирана ИТ платформа e-Vin (електронна интелигентна мрежа за ваксини) за управление на разпространението на ваксини“, каза Вардан.

Той потвърди ангажимента на индийското правителство и увери, че то отдава най-голям приоритет на научните изследвания и производството, за да гарантира, че ваксината достига до последния човек.

„Историята с Индия винаги е била много вдъхновяваща, тъй като през последните две десетилетия постигнахме огромни крачки в подобряването на здравето на нашите хора. И сега приносът на Индия ще бъде от решаващо значение за борбата с COVID-19, особено когато става въпрос за производство на ваксини в голям мащаб за целия свят “, каза министърът, цитиран в изявлението.

Подчертавайки ролята на Индия по време на пандемията, Вардан каза: „Включването на Индия ни накара да управляваме пандемията в момента. Пандемията COVID създава смущения в нормалния живот, но също така осигурява опит като учи всички нас, за да бъдем по-устойчиви и подготвени за бъдещето. Тези усилия са резултат от ангажимента на всички заинтересовани страни. „

Индия следва превантивен, проактивен и степенуван отговор, характеризиращ се с подход „Цялото общество, цялото правителство“, за да се справи с предизвикателствата, породени от глобалната пандемия, каза той.

Похвалил подкрепата на частния сектор в управлението на COVID-19 в Индия, той заяви, че неговите иновации, способности и гъвкавост подкрепят усилията за борба с коронавируса в голяма степен.

„ЛПС, N95 маски, кислород, вентилатори и комплекти за диагностични тестове бяха разработени с реактивни темпове, за да се гарантира самодостатъчност. Медицинската инфраструктура отбеляза експоненциален ръст от една лаборатория през март 2020 г. до около 2000 лаборатории към днешна дата с почти половината от лабораториите от частния сектор. Същото важи и за специализирани интензивни отделения и изолационни центрове “, каза той.

„Пандемията ни научи, че готовността струва само част от въздействието, но възвръщаемостта на инвестицията е експоненциална“, каза той.
Вардан каза, че поради безпрецедентните предизвикателства, пред които е изправен светът заради пандемията, Индия използва информационните технологии практически във всеки аспект на управлението на COVID.

Приложението AarogyaSetu и ​​ITIHAS, клетъчно базирана технология за проследяване, са използвани за наблюдение и идентифициране на потенциални клъстери, приложение RT-PCR за тестване, приложение за съоръжения за управление на информация за приети пациенти и всички те са интегрирани в един портал COVID, каза той. .

„Приложението AarogyaSetu в момента се използва от над 170 милиона индианци, което го прави едно от най-изтегляните приложения в света. Инициирана е уеб-базирана услуга за телеконсултации, която да позволи здравни услуги, които не са COVID-19. До момента са проведени над 0,60 милиона телеконсултации и повече хора се качват на борда “, каза той.

Министърът на здравеопазването на Съюза продължително разказа за готовността на Индия да се справи с пандемиите и ангажимента да осигури достъпни здравни грижи за всички.

„Изготвихме специален икономически и всеобхватен пакет от 272 милиарда щатски долара – еквивалентни на 10 процента от БВП на Индия по програма Atmanirbhar Bharat Abhiyaan (Self Reliance India Program), която включва компонент на увеличаване на инвестициите в общественото здраве и здравните реформи за подготовка на Индия за бъдещи пандемии. „

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *