Проучване: Приемът на Витамин D може да помогне на заразените с Коронавирус да се възстановят по-бързо. Вижте 6 храни, които съдържат Витамин D

Предимства на витамин D: Според проучване, достатъчното съдържание на витамин D в организма, може да намали недостига на кислород при пациенти, заразени с коронавирус.

Витамин D, „слънчевият витамин“, е известен с това, че помага по различни начини на телесните ни функции. Твърди се, че това хранително вещество помага за усвояването на калция от приеманите храни, което допълнително помага за укрепването на костите, мускулите, зъбите и дори ноктите. Отделно от това, витамин D играе голяма роля за поддържането на нашата имунна система, което е от голямо значение в момента след пандемията на коронавируса. Ако витамин D помага за предотвратяване на COVID-19, той помага и при лечението на засегнати пациенти – твърдят изследователи от Бостън след задълбочено проучване. 

Според изследването, публикувано в списание „ Plos One “, достатъчното съдържание на витамин D в организма може да намали недостига на кислород при пациенти, засегнати от коронавирус. COVID-19 е дихателно и системно разстройство, причинено от тежък остър респираторен синдром.

Изследователите са се заели да намерят връзката между серумните нива на 25-хидроксивитамин D и неговия ефект върху неблагоприятните клинични резултати и параметрите на имунната функция и смъртността поради инфекция със SARS-CoV-2.

Изследвани са общо 235 пациенти, заразени с COVID-19. 74% от пациентите са имали тежка инфекция с COVID-19 и 32,8% са били с достатъчно количество витамин D в организма. Вижда се значима връзка между достатъчността на витамин D и намаляването на клиничната тежест.

„Поради това се препоръчва подобряването на състоянието на организма с витамин D сред общо заболелите и по-специално хоспитализираните пациенти, за да има потенциална полза от намаляването на заболеваемостта и смъртността, свързани със заразяването с COVID-19“, се казва в доклада.

Ето 6 богати на витамин D храни, които можете да включите към дневното си меню:

1. Риба

По-мазните риби като сьомга, риба тон и скумрия съдържат повече витамин D, отколкото по-малко мазните риби.

2. Яйчни жълтъци

Жълтата част от яйцата е добър източник на витамин D.

3. Гъби

Този здравословен зеленчук е богат на витамин D и може да се използва по редица начини за приготвяне на здравословни и вкусни ястия.

4. Пълнозърнести храни

Пшеница, ечемик, овес – всички пълнозърнести храни осигуряват витамин D в изобилие.

5. Млечни продукти

Консумирайте често мляко, сирене, кисело мляко и други млечни продукти.

6. Соево и бадемово мляко 

Редувайте млякото, което обикновено консумирате, със соево и бадемово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *