По-малко от 10% индийски мъже участват в домакинските задължения

Данните показват, че около 84% от работното време на жените се изразходват за дейности, за които не получават заплащане, докато при мъжете е точно обратното – 80% от работното им време се изразходва за дейности, за които са платени.

Indiatoday

Това, че в Индия има полово разделение на труда, е нещо добре известно – и е очевидно от погледа към почти всяко домакинство и до известна степен на работните места. Но колко неравномерно е било трудно да се изчисли досега.

Страните по света правят проучвания за използване на времето, за да оценят дела на времето в деня, в който групи хора отделят за различни дейности. Последното подобно проучване в Индия беше през 1999-2000 г. След това от януари до декември 2019 г. Националната статистическа служба проведе проучване „Използване на времето в Индия – 2019“ и публикува резултатите в края на миналия месец.

Проучването използва национална представителна извадка от над 4,5 лакх души на възраст над шест години, на които са зададени въпроси за това как прекарват дните си.

Данните показват, че жените са преобладаващо ангажирани в работа, за която не получават заплащане. Около 84% от работното време на жените се изразходват за дейности, за които не получават заплащане, докато при мъжете е точно обратното – 80% от работното им време се изразходва за дейности, за които са платени. Прекарването на по-голямата част от времето си в работа наистина намалява часовете, които мъжете могат да отделят за неплатени домакински задължения, но проблемът надхвърля простото време.

Само 6,1% мъже участват в готвенето, дори и само за няколко минути на ден, но 87% мъже участват в развлекателни дейности. По-голямата част от жените на възраст между 15 и 59 години обаче участват в готвенето всеки ден. Само 8 процента мъже участват в почистването на къщи и само 3 процента в миенето на дрехи.

„Места, където патриархалните норми около разделението на труда са твърди, създават разделение на половете в домакинството. В много такива домакинства, ако човек влезе в кухнята, това се смята за странно или грешно „, Ашвини Дешпанде, професор по икономика в университета Ашока и водещ феминистки икономист на труда.

Това оставя на жените малко време за социализация – или дори за сън. Средната жена на възраст между 15 и 59 години получава 13 минути по-малко сън през деня всеки ден, но наваксва, като подремва в странни часове. Жените в трудоспособна възраст също получават по-малко време за общуване, ядене и пиене и дори къпане и обличане.

Различията започват от ранна възраст. Средно момчето на възраст 6-14 години прекарва повече от деня си в отдих и учене, отколкото сестрите му, докато средно голямото момиче трябва да отделя повече време за домакинска работа, отколкото братята си. Момчетата също са много по-малко склонни да участват, дори и само за няколко минути, в редовни домакински задължения, включително готвене, почистване и миене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *