Печени срещу сурови ядки: Кои са по-здравословни?

Здравословни, хрупкави и вкусни. Има достатъчно причини, поради които трябва да включвате ядки в диетата си. От кашу до бадеми, шам-фъстъци до орехи, можете да се възползвате от няколко разновидности на ядките, предлагани на пазара. Всички те са са богати на хранителни вещества. Тези питателни ядки дори предлагат различни ползи за здравето.

Основното объркване, което хората имат, докато купуват ядки, е да избират между печени и сурови. Кои са по-здравословни? Това е често срещан въпрос, който повечето хора си задават. Тук в тази статия се опитахме да намерим отговора на този въпрос и да ви улесним в избора.

Печени ядки

В повечето случаи ядките се пекат, за да станат по-хрупкави и вкусни. Понякога е задължително да се пекат, за да се отстрани твърдата външна обвивка от тяхното ядро, подобно на кашуто. С изключение на шам-фъстъците и кашуто, ядките се пекат предимно без черупката.

Има два начина за печене на ядки: сухо печене и печене в мазнина.

Разликата в съдържанието на хранителни вещества

Има малка разлика между хранителното съдържание на суровите и печените ядки. Поради излагането на висока температура ядките губят част от хранителните вещества. Броят на въглехидратите и протеините е еднакъв. Има обаче малка разлика между мазнини и калории на грам.

Недостатъкът на печените ядки

Не че печените ядки са нездравословни, но нагряването води до увреждане или окисляване на някои от здравословните му мазнини. Ядките са богати на здравословни, подхранващи мононенаситени и полиненаситени мазнини. Така че, когато са изложени на висока температура, те променят структурата си, което води до образуването на вредни свободни радикали. Излишъкът от вредни свободни радикали може да увреди клетките. Освен това съществува риск от окисляване на полиненаситени мазнини, докато се съхраняват печените ядки. Мазнината може лесно да реагира с кислород, причинявайки окисляване. Това намалява срока на годност на ядките.

Друг основен недостатък на печенето на ядки е, че това води до образуването на вредни химикали. Печенето при висока температура може да доведе до образуването на акриламид, а той от своя страна, в големи пропорции може да причини рак. Бадемите са по-склонни да развиват това съединение, докато се пекат.

Недостатъкът на яденето на сурови ядки

Точно като печените ядки, суровите също имат недостатъци. Суровите ядки съдържат щамове бактерии, които могат да причинят здравословни проблеми. Салмонелата и Е. coli са двете най-често срещани бактерии, открити в суровите ядки. Сухото печене или обработката на ядките с пара убиват тези бактерии и намаляват риска от замърсяване.

Изводът

Ядките са отличен вариант за здравословна закуска. Наличието на шепа ядки между храненията може да увеличи ситостта ви и да ви попречи да се отдадете на нездравословни хранителни продукти. Когато обаче става въпрос за избор между печени и сурови ядки, трябва да помните, че и двете имат своите плюсове и минуси.

Съдържанието на хранителни вещества е почти същото, но печените ядки съдържат повече калории, сол и мазнини. Ако следите теглото си и се опитвате да намалите приема на сол, тогава печените ядки може да не са най-добрият вариант за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *