Пакистан оспорва монополистичните претенции на Индия за ориз басмати в ЕС

Автор Smriti Chauthary EurasianTimes

Пакистан реши да оспори твърдението на Индия за географско указание (GI) за ориз басмати в Европейския съюз, съобщиха пакистанските медии.

През 2018 г. Индия подаде заявление за GI етикет в ЕС за ориз басмати, вид дълъг, тънкозърнест ароматен ориз. GI етикетът ще посочва продукт с неговите качества, репутация или характеристики, природни или човешки фактори, въз основа на неговия специфичен географски произход. Етикетът показва първокласно качество и по този начин достига по-висока цена за продукта.

Европейската комисия, изпълнителен клон на ЕС, отправя възражения срещу предложението с краен срок 10 декември. Пакистан също изнася ориз басмати и е раздразнен от твърдението за изключителност на Индия.

„Пакистан яростно ще се противопостави на кандидатурата на Индия в ЕС и ще възпре Индия да получи ексклузивен GI етикет от ориз басмати“, каза съветникът на министър-председателя по търговията Абдул Разак Даууд.

Докато Индия изнася 65% от ориза басмати в световен мащаб, останалото е през Пакистан. Според Nikkei Asia, макар че само 20% от износа на басмати за Пакистан отива за Европа, потенциалната вреда, която страната би претърпяла от признаването от ЕС на индийския етикет на ГИ, може да се окаже дори по-голяма, тъй като продуктът може да се закрепи здраво в съзнанието на потребителите по света като индийски, а не пакистански.

Исламабад се стреми да приеме възражението, тъй като ЕС вече признава Индия и Пакистан като производители на ориз басмати.

„Ако Индия спечели, ще има спад от 20 до 25% в износа на [пакистански] ориз [за ЕС]“, каза пред Nikkei Asia Музаммил Чапал, собственик на пакистанска мелница за ориз и износител на басмати за Европа. „Ако износът спадне, износителите няма да купуват неолющени производители, производителите няма да получат стойност на пазара и цялата система ще бъде нарушена.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *