Наследството от разделянето на Индия е сведено до второстепенно събитие. Започва неговото изследване.

TheGlobeandMail

Тази година Индия отбелязва 75 години от независимостта си от Британската империя. Но наследството на Разделението, отдавна сведено до второстепенно събитие в учебниците по история, едва сега започна сериозно да се изследва.

През лятото на 1947 г. седемгодишният Виджай Кумар Каккар от Лахор посещава дома на баба си и дядо си по майчина линия в Сринагар, когато последният вицекрал на Индия, Луис Маунтбатън, обявява края на британското управление и че страната ще бъде разделена на две : Индия с мнозинство от индуисти и Пакистан с мнозинство от мюсюлмани. Новата линия, начертана на картата, поставя Лахор в новосъздадения Пакистан; Шринагар беше в Индия. Г-н Kakkar и семейството му – практикуващи индуисти – никога не се завърнаха у дома, страхувайки се за безопасността си в настъпилия хаос.

Приложено на 14-15 август 1947 г., набързо планираното разделяне доведе до една от най-големите и бързи миграции в историята, оставяйки повече от 15 милиона души разселени и повече от един милион души загинаха в насилие от двете страни на границата.

Тази година Индия отбелязва 75 години от независимостта си от Британската империя. Но наследството на Разделението, отдавна сведено до второстепенно събитие в учебниците по история, едва сега започна сериозно да се изследва. Нарастващото движение на ръководени от общности организации тук изведе на преден план забравени истории чрез живите истории на тези, които са били свидетели на това. Тяхната цел е да документират историите на оцелелите и да разберат въздействието, което е имало върху поколения индийци, пакистанци, бангладешци и тяхната диаспора.

„Загубихме всичко поради разделянето“, каза г-н Kakkar, който сега е на 82 и живее в Ню Делхи. „Но ние трябваше да оцелеем, така че създадохме нашата база в Делхи и започнахме живота наново.“

Той припомни насилието на тълпата, разпространяващо се в щатите, докато кипящата враждебност между сикхи, индуси и мюсюлмани прерасна в пълно насилие. Радикализирани групи прогониха семейства от малцинствената религия от домовете им от двете страни на границата. Милиони фирми и домове бяха разграбени, семействата бяха избити, а хиляди жени бяха отвлечени и изнасилени.

Семейството на г-н Kakkar щеше да бъде малцинство в Лахор, така че те никога не можеха да се върнат в дома си. С избухването на насилие и в Сринагар, те скоро трябваше да избягат в бежански лагер в Делхи.

Борейки се да се възстановят, родителите му нямаха време да се замислят върху своето нещастие; когато се огледаха в лагера, всички преживяха подобна загуба.

Историята на г-н Kakkar, подобно на милиони други свидетели на разделянето, остава практически погребана в продължение на десетилетия.

„Наследството на Partition се пази много тайно“, каза Guneeta Singh Bhalla, основател на 1947 Partition Archive , краудсорсинг проект за запазване на устните истории на оцелелите. „Имаше мълчание около това, което е преживяло поколението, което го е преживяло, тъй като бежанците бяха до голяма степен стигматизирани, накарани да се чувстват сякаш са направили нещо нередно. В действителност им се беше случило не по тяхна вина. Едва сега започнахме да им отдаваме уважението, което заслужават.

Досега архивът е документирал 10 500 истории от 14 държави, включително тази на г-н Kakkar.

ИСТОРИЯТА ПРОДЪЛЖАВА ПОД РЕКЛАМАТА

„Чрез 1947 Partition Archive мога да споделя моята история със света, особено за по-младото поколение да се поучи от нея. Когато погледна назад, мисля, че всички трудности, през които минахме, се превърнаха в движеща сила да се тласнем към успеха“, каза той.

За д-р Бхала, която разделя времето си между Делхи и Бъркли, Калифорния, създаването на архива беше усилие да преодолее това, което според нея е явна празнина между народната история и официалните записи. Нейното пенджабско семейство също е изселено през 1947 г.

Но разделянето не е събитие, което се е случило на една конкретна общност или е ограничено до Южна Азия, казва тя.

„Това е глобална история. Това е история от Втората световна война, довела до разделящо насилие. Случилото се в Пърл Харбър повлия как американците тласнаха британците да дадат независимост на Индия по глобални стратегически причини. Имаме нужда от масово обществено образование и пренаписване на исторически книги по света, за да свържем глобалната история и колонизацията. Ще дойде от личните истории на хората“, каза д-р Бхала, който е вдъхновен от Мемориалния музей на мира в Хирошима и мощната устна история на оцелелите, която е документирана там.

„Това, на което разделянето може да научи света, е какво може да се случи, когато гражданите се хиперполяризират и има общностно насилие.“

Става ясно, че Разделението не е било статично събитие от миналото, а такова, чието трайно въздействие се проявява през поколенията, казват изследователи и историци.

„Това се превърна в нова тема за изследвания и събития, която свързва по-старото поколение, свидетелите, с по-новото поколение, наследниците, които документират своите истории. … Някои от тях дори не са споделили историите си с внуците си,” каза Anachal Singh, ръководител на проекта с 1947 Archive.

Когато тя започна да документира разкази от цяла Индия през 2018 г., хората се колебаеха да говорят. „Но тогава нещата започнаха да се променят. Това, което помогна да стане популярен, са отварянето на нови канали за разпространение чрез социалните медии.“

Освен запазването на историите на оцелелите свидетели, новите проекти за разделяне служат на по-широка, по-универсална цел във време, когато в световен мащаб проблемите на деколонизацията, принудителните миграции и бежанските кризи се разглеждат критично. „Не изглежда обаче да сме научили поуки от миналото, когато подобни кризи се случиха в Афганистан, Украйна и Сирия. Това ли е защото не учим правилна история на децата си? Не ме учеха на разделяне, когато се преместих в Обединеното кралство като седемгодишен от Индия и това също не беше част от обучението на децата ми“, каза Радж Ънсуърт от Partition Education Group, организация, работеща за въвеждане на изучаването на Разделете южноазиатската и британската колониална история в учебната програма на Обединеното кралство, тъй като това е това, което те наричат ​​„споделена история“.

„Много от нас се чувстваха много засрамени, че не знаеха нищо за това, дори като южноазиатци, израснали тук. Много от нас отхвърлиха собствената си култура като деца като начин да се впишат в нея, но когато пораснеш, осъзнаваш, че чувството ти за идентичност и принадлежност са много важни, което ме накара да се занимавам с тази работа“, каза тя.

Улесняването на тази връзка е в основата на Project Dastaan , инициатива, която свързва отново бежанците от Разделението с домовете им от детството отвъд границата чрез технология за виртуална реалност. Той започна като студентски проект в Оксфордския университет преди три години и оттогава транспортира 30 оцелели обратно в пространствата, в които са израснали преди 1947 г. „Ще проследим техните домове, джамии, училища, приятели от детството – каквото поискат да преразгледат – това, което не са виждали от 75 години“, каза Сам Далримпъл, съосновател и ръководител на операциите на Project Dastaan, който го управлява с основателя Спарш Ахуджа и съоснователя и ръководител на Пакистан Саадия Гардези.

За да достигне до по-широка аудитория, проектът създаде серия от филми и образователни инструменти за използване в световен мащаб, включително интерактивна карта, която отвежда потребителя до всяка част от субконтинента, засегнат от Разделянето. Идеята е да се възроди забравената история и да се вдъхновят повече хора да интервюират поколението, станало свидетел на Разделението, преди техните истории да бъдат изгубени.

„Колкото повече проучвам, откривам, че събитието засяга всеки аспект от всичко, което съществува на субконтинента, от кризата в Кашмир до нарастването на антимюсюлманската реторика в Индия, нарастването на антихиндуистката и антисикхската реторика в Пакистан. Толкова голяма част от съвременната политика се корени в случилото се преди 75 години и неразрешената травма от това време,” каза г-н Далримпъл.

С вълна от истории за разделянето, които се изливат сега, включително повече книги и глобални изследователски проекти, д-р Бала вярва, че сме в повратна точка: „Много изцеления ще се случат през следващото десетилетие или две.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *