Напуснал преди години училище, днес той притежава империя

По материал на KenFolios

Тази история се отнася за Раджа Наяк – 53-годишен самоизграден крупен предприемач, който управлява няколко успешни бизнеса, най-големият с годишен оборот от над Rs 60 crore. Освен това в момента той е президент на индийската търговско-промишлена камара на Далит, Карнатака.

Роден и отгледан в бедно семейство на далити в Карнатака, Раджа е принуден да напусне училище поради острата финансова криза. За родителите му е много трудно да изпратят Раджа и четирите му братя и сестри на училище, тъй като нямат постоянен източник на доходи. Накрая на 17-годишна възраст той бяга от дом си , за да избяга от този начин на живот. Заминава за Мумбай в търсене на някаква работа, за да издържа семейството си. Но не е много лесно, той отново се връща у дома.

Осъзнавайки, че единственият начин да оцелее е да започне да работи рано, Раджа започна да продава излишни ризи, закупени от Тирупур, и реализира печалба от 5000 рупии. След много възходи и падения той започва малък логистичен бизнес през 1998 г. Днес неговата MCS Logistics е водещата компания в страната, която се занимава с международни превози. Друг негов бизнес Jala Beverages произвежда пакетирана питейна вода. Той също така стартира верига от салони за красота и спа под марката Purple Haze.

Освен тях, Раджа създаде и неправителствена организация „Образователно общество Каланикетан“, която управлява много училища и колежи за далити и хора в неравностойно положение. Неговата корпоративна социална отговорност го превърна в президент на главата в Карнатака на индийската търговска и промишлена камара на Далит (DICCI), която помага на ярки студенти от Далит, като им предоставя безплатно двугодишно обучение в ПУ.

Във време, когато далитите все още остават назад, въпреки резервите, хора като Раджа формират нов клас далити, които вдъхновяват цялото поколение.

Далити – според хиндуизма хората са разделени по рождение на четири касти: каста на свещениците, каста на воините, каста на търговците и каста на работниците. Далитите не принадлежат към нито една от тях – наричат ги пренебрежително „недокосваните“, „недосегаемите“, „нечистите“…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *