Най-големият производител на ваксини в света е Индия, Адар Поонавала поема ангажименти към света

Адар Поонавала е главен изпълнителен директор на Института за серум в Индия, в завода на компанията в Хадапсар в Пуна, Индия. Институтът е най-големият производител на ваксини в света по обем, има споразумение с AstraZeneca да произведе поне 1 милиард дози от своята ваксина COVID-19, разработена в партньорство с Оксфордския университет.

Fortune

Институтът за серум в Индия, един от най-големите производители на ваксини в света, обяви в неделя, че ще произвежда ваксини за Индия преди дози, предвидени за останалия свят, ход, който може да забави доставките на ваксини до десетки страни и да попречи на плановете на фирмата да сподели доставките си с ваксини.

„Уважаеми държави и правителства“, написа Адар Пуонавала, главен изпълнителен директор на Института за серум, в Twitter в неделя. „Смирено ви моля да бъдете търпеливи, [Институтът за серум на Индия] е насочен да даде приоритет на огромните нужди на Индия и заедно с това да балансира нуждите на останалия свят. Ние се опитваме да направим всичко възможно. “

Поонавала не разкри кой – правителството на Индия или някой друг – е наредил на Института за серум да постави с приоритет вътрешни дози над тези за износ.

Миналия месец Индия стартира кампания за ваксиниране на своите 1,6 милиарда души, което е особено спешно, тъй като страната е на второ място след САЩ в потвърдени случаи на COVID-19. Има 11 милиона инфекции, със 156 000 смъртни случая.

Институтът за серум е от решаващо значение за снабдяването на света с ваксини COVID-19. През януари Поонавала заяви, че има капацитет да произведе 1,5 милиарда дози ваксини през 2021 г. с планове да увеличи годишния капацитет до 2,5 милиарда дози до края на годината. Производственият капацитет на Серумния институт вече изпреварва този на своите конкуренти. В момента произвежда 70 милиона на месец в сравнение с 20 милиона дози, които Pfizer произвежда на месец в САЩ.

През юни 2020 г. Институтът за серум сключи сделка с фирма AstraZeneca за производство на 1 милиард дози от ваксината COVID-19 на британската фармацевтична фирма, която демонстрира нива на ефикасност между 62% и 90% при клинични изпитвания фаза III От началото на партньорството. Институтът за серум обеща да сподели ваксините с по-бедните държави в света.

Poonawalla потвърди глобалния ангажимент на Serum в съвместно изявление с индийския производител на ваксини Bharat Biotech през януари 2021 г. „Напълно осъзнаваме значението на ваксините както за хората, така и за страните. С настоящото съобщаваме нашия общ ангажимент да осигурим глобален достъп за нашите ваксини COVID-19 “, се казва в изявление на двете компании.

Версията на серумния институт на ваксината AstraZeneca, наречена Covishield, е одобрена в 11 страни, включително Бангладеш, Непал, Мароко и Южна Африка. Световната здравна организация (СЗО) също одобри ваксината Covishield за спешна употреба на 16 февруари, освобождавайки пътя за прилагане на ваксината в инициативата на СЗО COVAX, глобална програма за ваксини, целяща да осигури достъп до ваксини в долните и средните -доходни страни.

По-рано този месец СЗО заяви, че очаква Серумният институт да достави 240 милиона дози Covishield на COVAX през първата половина на 2021 г. Като част от COVAX СЗО заяви, че 97 милиона от серумните дози ще останат в Индия, а останалите доставки ще бъдат изпратени в чужбина.

Миналата седмица Серумният институт обяви, че ще достави допълнителни 1,1 милиарда дози на COVAX като част от отделно партньорство за ваксини с американския производител на ваксини Novavax.

Не е ясно дали или как неделната декларация на Poonawalla ще възпрепятства способността на Института за серум да изпълни тези обещания.

През септември 2020 г. Poonawalla каза на Fortune, че е готов да се справи с предизвикателството да осигури на света по-добър достъп до ваксините COVID-19.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *