Министърът на Telangana Industries KT Rama Rao се обърна към шефа на Tesla Илон Мъск, като го помоли да създаде звено в щата

Това идва едва ден, след като Мъск туитира, че компанията му „все още се справя с много предизвикателства от правителството“. В отговор Рао туитира: „Ще се радвам да си партнираме с Tesla в справянето с предизвикателствата, за да се ориентираме в Индия/Телангана.

INC42

Проактивният министър на Telangana и издънка на TRS, KTR, е известен с трудно продаваемата Telangana, която е била топ привличане на компании като Google, Apple, Microsoft, наред с други. Наскоро той разпръсна червения килим за Kitex Group в Керала, която по-късно подписа пакт, включващ инвестиция от 2400 INR в държавата.

Разговорът предизвика забавни отговори от Twitterati, като мнозина подкрепиха идеята за пренасяне на електрическия автомобилен производител в Индия.

Главният изпълнителен директор на Tesla е в спор с центъра от много години по въпроси, вариращи от местна фабрика до високите вносни мита в страната. Tesla лобираше правителството да намали данъците върху вноса на електрически превозни средства, преди да влязат на пазара.

Правителството, от друга страна, е категорично, че Tesla трябва да произвежда в Индия, а не да сглобява напълно съборени части (CKD). Източници от правителството са цитирани от Economic Times, че „Tesla се опитва да окаже натиск върху правителството, използвайки социалните медии и това не е първият път“.

По-рано Inc42 съобщи, че индийското правителство е казал на базирания в САЩ производител на електрически превозни средства (EV) първо да започне да произвежда своите електрически превозни средства в Индия и след това да търси всякакви данъчни облекчения. 

Шефът на Tesla е известен със своите изблици в Twitter и е гласен по въпроси, свързани с намаляването на вносните мита върху вносните EV автомобили. Според съобщенията по-рано Мъск също е търсил среща с премиера Моди, за да лобира за намаляване на вносните мита .

Понастоящем Индия налага 100% вносно мито върху изцяло внесени автомобили със стойност на разходите, застраховката и фрахта (CIF) над $40 000 и 60% за автомобили, чиято стойност CIF е по-малка от сумата.

Правителството се опасява от всякакви данъчни отстъпки за Tesla, тъй като може да разроши перата в автомобилната индустрия на EV. Този ход може да изпрати лош сигнал към други производители на автомобили, които спазват настоящите норми за данък върху вноса.

Обратно в Индия, Tesla е изправена пред тежка конкуренция от местни производители. Само преди дни Mercedes-Benz обяви, че самата тази година ще пусне първия местно произведен в Индия луксозен електрически автомобил. 

Докато производителите на автомобили като Mahindra, Tata, Maruti, заедно с чуждестранни производители на автомобили като Audi, предлагат електрически автомобили, степента на приемане на такива автомобили е слаба. Проникването на електромобилите в Индия е изключително ниско – 0,8%, като четириколесните автомобили формират едва 4% от общите продажби.

Докато пристигането на Tesla може да стимулира приемането на електромобили в Индия, цената на автомобилния производител може лесно да играе ролята на спойлспорт. Популярният модел 3 на Tesla, който струва $39,990 – $54,990 (приблизително INR 60 Lakh с вносни мита) може да бъде доста извън бюджета за индийските домакинства, които се съобразяват с цената. РЕКЛАМА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *