Лечение на COVID-19: Новото лекарство на PNB Vesper Life Sciences получава одобрение за изпитване на среден етап

Базираната в Кочи фармацевтична фирма PNB Vesper Life Sciences разработи ново лекарство, което може да се използва за лечение на новия коронавирус, ако бъде одобрено.

Компанията е получила зелена светлина за изпитвания на среден етап на GPP-Baladol върху пациенти с COVID-19, съобщи The Indian Express. Според доклада, ако това лекарство се окаже ефективно, това ще бъде първият нов химически субект, който ще получи разрешение за лечение на тежки пациенти, заразени с коронавирус. Много фармацевтични компании се фокусират върху пренасочването на по-стари лекарства, които са били одобрени преди това по време на пандемията.

Докладът, цитиращ експерти, казва, че докато наркотикът изглежда обещаващ, е рано да се вълнуваме от него. Досега той е изчистил началния етап на опитите, което означава, че се е оказал безопасен за употреба. Ефективността му обаче предстои да бъде одобрена. В доклада се казва, че PNB Vesper Life Sciences, притежаващ патента за лекарството, има за цел да тества ефективността на Baladol срещу кортикостероид дексаметазон. Досега кортикостероид дексаметазон е помогнал за намаляване на смъртността сред пациенти с коронавирус, които са в тежки условия и се нуждаят от вентилаторна поддръжка. Средната или втората фаза на изпитанието ще се проведе сред 40 кандидати, които са дали положителен тест за коронавирус. Състоянието им на инфекция трябва да бъде умерено за опитите, които ще се провеждат в BMJ Medical College, Пуна в продължение на 60 дни.

Според д-р Анант Бхан, изследовател, глобално здравеопазване, биоетика и здравна политика, развитието е обнадеждаващо, когато се гледа от фармацевтична перспектива за научноизследователска и развойна дейност. Но дали лекарството ще действа или не, тепърва ще се проучва.

Засега, в зависимост от случаите и ефективността, лекарства като Favipiravir и Remdesivir се използват за лечение на пациенти, заразени с коронавирус. Лекарствата се търсят за лечение на вирусна инфекция, докато ваксината пристигне. В Индия понастоящем три ваксини срещу COVID-19 са във втората фаза на изпитванията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *